Érdekel-e minket a hitelválság?

A hitelválság hatásai itthon - mutat-e érdeklődést a magyar?

A megkérdezettek közel háromnegyede meglehetős érdeklődéssel követi a világban tapasztalható hitelválságról szóló híreket, bár ezen belül kisebbségben vannak a kiemelkedő érdeklődést mutatók.

2008.11.26 16:10Századvég/Forsense

Összességében a megkérdezettek 92%a válaszolta azt, hogy valamilyen mértékben azért követi a sajtóban jelentős felületen megjelenő ügy fejleményeit. Körülbelül ugyanannyian vannak, akik még semmilyen személyes hatását nem érzékelték a hitelválságnak (42%), mint ahányan beszámolnak legalább mérsékelt személyes érintettségről (44%).

A magyar lakosság szemszögéből nézve tehát egyelőre inkább csak a válság szele csapta meg az országot, mint sem maga a tényleges válság.

Ez nem csupán az eddigi tapasztalatok alapján jelenthető ki, hanem a jövőbeni várakozások tükrében is, mivel hasonló méretű azok tábora (41%), akik úgy gondolják, hogy csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem fogják megérezni a globális válságot a következő hónapokban, mint akik mérsékelt, vagy erőteljes hatást prognosztizálnak (40%).

Meglepő módon többen tartják valószínűnek Magyarországon, hogy egy évekig elhúzódó gazdasági világválság következik, melynek Magyarországon is súlyos következményei lesznek (55%), mint amennyien a saját pénzügyi helyzetükben változást várnak a válság hatására a következő hónapokban.

Ez is azt jelzi, hogy a hitelválság a lakosság egy jelentős része számára jelenleg inkább csak egy távoli, a hírekben megjelenő esemény, amely sokkal erősebben érezteti hatását makro-szinten, mint az egyéni élet szintjén.

Az átlagosnál valamivel pesszimistábbak a lehetséges világválság vonatkozásában a nők, a középkorúak, valamint akik szerint nagyon rosszul mennek a dolgok az országban (67%).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.