Elszálltak a bankok?

Felelős hitelezésre ösztönözné a piacot az Országgyűlés

A szövetség javasolta a piaci szereplőknek, hogy a háztartások jelzálog alapú hiteleinek törlesztéséhez nyújtsanak segítséget a hitelt felvevőknek úgynevezett menekülési alapok létesítésével és megnyitásával, hogy a hitel átütemezése kezdeményezhetővé váljon, és a törlesztési idő emelkedjen.

2008.12.03 07:07MTI

Az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet a felelős hitelezői és hitelfelvevői magatartás erősítésére, a pénzügyi szolgáltatások területén a fogyasztói tudatosság növelésére, a fogyasztók pénzügyi ismereteinek és a pénzügyi kultúra fejlesztésére - közölte Alexa György, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke kedden.

A felkérést a fogyasztóvédelmi eseti bizottság tevékenységéről készített határozati javaslat tartalmazza.

A terv elkészítésének javaslata összevág az Európai Szövetség a Felelős Hitelezésért (ECRC) novemberi konferenciáján meghatározott prioritásokkal, miszerint a háztartások pénzügyi problémáinak megoldásának támogatására ösztönözni kell a kormányokat, a pénzügyi szabályozókat és a jegybankokat. Emlékeztetőül: a világ 26 országának kétszáz képviselője - Magyarországot a PSZÁF munkatársa képviselte - részvételével megrendezett novemberi londoni konferencián a szövetség javasolta a piaci szereplőknek, hogy a háztartások jelzálog alapú hiteleinek törlesztéséhez nyújtsanak segítséget a hitelt felvevőknek úgynevezett menekülési alapok létesítésével és megnyitásával, hogy a hitel átütemezése kezdeményezhetővé váljon, és a törlesztési idő emelkedjen.

Emellett a konferencián a résztvevők kiemelték: az adósok számára, a végrehajtás alól, bírósági mérlegeléssel, védelmet kell adni, hogy megtarthassák ingatlanjukat, legalább egy évre biztosított időszakos moratóriummal.

Vasas Éva, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pénzügyi szakértője az MTI-nek elmondta: a nyilatkozat hat pontja közül a legfontosabb a felelős hitelezés megteremtése, ami mind a hitelezőnek, mind az adósnak az érdeke.

A szakértő fontosnak tartja, hogy egy átfogó rendelkezés szülessen az Európai Unióban, amely egységesen kezeli a felelős hitelezés problémáját az egész térségben.

Ennek értelmében a bankoktól és hitelezési engedéllyel rendelkezőktől el kell várni, hogy az alacsony jövedelmű személyek részére a felelős hitelezés körében szabványosított, nyilvánosan meghirdetett hitelterméket ajánljanak, és külön is hívják fel a figyelmet a szerződéses kötelezettségek teljesítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.