Az élelmiszerárakban bekövetkezett változás

Márciusban lassult az infláció Kínában

A tíz hónapja legmagasabb februári infláció után márciusban 2,1 százalékra mérséklődött a fogyasztói árindex (CPI) Kínában.

2013.04.09 08:38MTI

A csökkenés meghatározó oka, ahogyan többnyire az emelkedésé is szokott lenni, az élelmiszerárakban bekövetkezett változás. A hivatal közleménye szerint az év harmadik hónapjában az élelmiszerárak 2,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg februárban 6 százalékos volt az áremelkedés. Egy hónappal korábban 3,2 százalékos inflációt mértek.
   
Havi összevetésben az élelmiszerek átlagosan 2,9 százalékkal kerültek kevesebbe, aminek a felmelegedés, az olcsóbb zöldségárak és a csökkenő kereslet is oka volt. Az idén februárra esett a kínai holdújév, a tavaszünnep időszaka.
   
A kínai vezetés 3,5 százalék körül határozta meg az éves infláció mértékét, s a szakemberek jó esélyét látják annak, hogy ez tartható lesz.
   
A viszonylag alacsony inflációs adat jól illeszkedik a kínai gazdaság tavaly indult fokozatos fellendülésének folyamatába, s eloszlatja azokat az aggodalmakat, melyek a pénzügyi megszorítások lehetőségét vetítették előre. Az alacsony infláció növeli a befektetők bizalmát - vélik a szakértők, s ezt látszott igazolni a sanghaji tőzsde főbb részvényeinek árfolyamemelkedése is a bejelentést követően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.