Az élelmiszerárakban bekövetkezett változás
Márciusban lassult az infláció Kínában
A tíz hónapja legmagasabb februári infláció után márciusban 2,1 százalékra mérséklődött a fogyasztói árindex (CPI) Kínában.
2013.04.09 08:38MTIA csökkenés meghatározó oka, ahogyan többnyire az emelkedésé is szokott lenni, az élelmiszerárakban bekövetkezett változás. A hivatal közleménye szerint az év harmadik hónapjában az élelmiszerárak 2,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg februárban 6 százalékos volt az áremelkedés. Egy hónappal korábban 3,2 százalékos inflációt mértek.
Havi összevetésben az élelmiszerek átlagosan 2,9 százalékkal kerültek kevesebbe, aminek a felmelegedés, az olcsóbb zöldségárak és a csökkenő kereslet is oka volt. Az idén februárra esett a kínai holdújév, a tavaszünnep időszaka.
A kínai vezetés 3,5 százalék körül határozta meg az éves infláció mértékét, s a szakemberek jó esélyét látják annak, hogy ez tartható lesz.
A viszonylag alacsony inflációs adat jól illeszkedik a kínai gazdaság tavaly indult fokozatos fellendülésének folyamatába, s eloszlatja azokat az aggodalmakat, melyek a pénzügyi megszorítások lehetőségét vetítették előre. Az alacsony infláció növeli a befektetők bizalmát - vélik a szakértők, s ezt látszott igazolni a sanghaji tőzsde főbb részvényeinek árfolyamemelkedése is a bejelentést követően.