Kormányhatározat

Könnyíti a kormány az európai uniós projektek finanszírozását

A kormány a közszféra önrészére biztosít támogatást, a vállalkozásokat pedig kedvező díjszabású garanciával támogatja azért, hogy megkönnyítse az európai uniós projektek finanszírozását

2012.06.27 11:57MTI

A határozat szerint a kormány megbízza a nemzeti fejlesztési minisztert azzal, hogy - a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bevonásával - június 30-ig dolgozzon ki és működtessen olyan pénzügyi terméket, amely a szállítói előleg igénybevételéhez szükséges garancia megteremtését kedvező díjszabás mellett biztosítja. Ugyaneddig az időpontig a nemzetgazdasági és nemzeti fejlesztési miniszternek elő kell készítenie az államháztartásról szóló törvény módosítását, hogy az európai uniós támogatások igénybevételét segítő állami kezességvállalás mellett a vállalkozások által a pénzintézet javára nyújtandó fedezet az alapügylet tőkeösszeg 30 százalékának feleljen meg. 

A kormány ezenkívül 50 milliárd forint visszatérítendő forrást biztosítana a közszférában az önerő finanszírozására az idén. Ezt a forrást a közszférában működő kedvezményezett szervezetek igényelhetik, a forrás igénybevételét kamatköltség nem terheli, valamint hogy ez az európai regionális fejlesztési alap és kohéziós alap támogatása esetén alkalmazható. Az érintett minisztereknek a forrás biztosításáról augusztus 15-ig kell intézkedniük. A rendelet szerint biztosítékként a beruházás célja vagy tárgya szolgál, nem teljesülés esetén pedig az állam a kockázatvállalás arányában tulajdonjogot nyer az elkészült vagyontárgyra. A forrás odaítéléséről a nemzeti fejlesztési miniszter dönt, míg a visszatérítendő forrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.