Felsőoktatás, fenntartás

A rektori konferencia a gyakorlóiskolák finanszírozását kéri

A Magyar Rektori Konferencia arra kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy az új törvényi szabályozás keretei között továbbra is biztosítsa az állami, egyházi és magán gyakorlóiskolák működéséhez szükséges finanszírozást, illetve ezen intézmények fenntartásában a felsőoktatási intézmények fenntartói jogosultságát.

2012.06.26 13:04MTI

A rektori konferencia az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: "a jelenleg működő gyakorlóiskolák és óvodák a magyar oktatási rendszer nagy hagyományokkal rendelkező, a közoktatási feladatok mellett a pedagógusképzés, továbbképzés és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások minőségi intézményei".

Mint kifejtették: a közoktatási feladatok finanszírozása körvonalazódik, ugyanakkor a felsőoktatási funkciókhoz köthető tevékenységek és a működés, fenntartás finanszírozása egyelőre nem tisztázott.

"A gyakorlóintézmények finanszírozásában a közoktatási normatívák kétszeres összege szükséges, mert ez biztosítja a más fenntartók által a közoktatási feladatellátásra biztosított támogatást és a gyakorlóintézményekben dolgozó pedagógusok többsége szakvezető - vezetőtanár, akik több szakterületen egyetemi végzettséggel, szakvizsgával (...), kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkeznek, ezért bérük magasabb az átlagosnál" - írták.

A pedagóguslétszám meghatározásához a közoktatási feladatokon túl a pedagógusképzésben, továbbképzésben vállalt szerepeket is figyelembe kell venni, amelyek következtében a gyakorlóintézményekben a feladatok ellátásához több pedagógusra van szükség - rögzítették.

Hozzátették: a szabályozás és a pedagógus-életpályamodell nem számol a vezetőtanári tevékenység külön támogatásával, pótlékkal történő elismerésével.

A felsőoktatás átalakuló finanszírozási rendszerében, a felsőoktatási intézmények költségvetési intézményi működéséhez illeszkedő köznevelési, gyakorlóiskolai feladatellátás támogatása, elkülönített támogatással biztosítható - közölte a rektori konferencia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.