Gyümölcs és az oxigén

Máshogy lélegzik az alma és a körte

Más légutak hálózzák be az alma és mások a körte húsát, a gyümölcsök ezeken keresztül a leszedés után is lélegeznek - mutatták ki az Európai Szinkrotronsugárzási Laboratórium (ESRF) tudósai.

2008.07.11 10:36MTI

A szövet oxigénellátását biztosító légutakról már régóta voltak sejtéseik a biológusoknak, de a parányi képződményeket csak most sikerült először láthatóvá tenni. A franciaországi Grenoble-ban működő ESRF kutatói a löweni katolikus egyetem munkatársaival közösen végzett vizsgálatukban kompjútertomográf (CT) segítségével hasonlították össze az almát és a körtét. Kimutatták, hogy az almában változatos formájú, barlanghoz hasonló réseken áramlik a levegő, míg a körte belsejét rendkívül finom, összefüggő légcsatornarendszer szellőzteti.

"Még nem tudjuk, hogy miként fejlődnek ki a légutak a gyümölcsszövetben, és az almában miért barlangos, a körtében pedig miért csatornaszerű formációk jelennek meg" - mondta Pieter Verboven, a belgiumi egyetem növénybiológusa. Arra azonban fény derült, hogy a körte miért rothad gyorsabban az almánál; a gyümölcsök a leszedés után is lélegeznek, de a körte keskeny légcsatornáin keresztül nem jut elég oxigén a gyümölcs belsejébe - mondta Verboven.

Az oxigénhiányban szenvedő sejtszövet elhal, ennek jele a barnás szín és a gyümölcshús megpuhulása. A kutatócsoport a Plant Physiology című szaklapban publikálta a vizsgálat eredményét, amely szerint a körteromlási folyamatot úgy lehet lassítani, ha hűvös és jól szellőző helyen tárolják a gyümölcsöt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.