Gazdag húsuk miatt is fogyasztjuk
Higanymérgezést kaphatunk a túl sok tengeri haltól
A tengeri halakat ízük és tápanyagban gazdag húsuk miatt is fogyasztjuk, de a jótékony hatású omega-3 zsírsavak mellett, egy olyan anyaggal is találkozhatunk, ami kifejezetten káros - ez a higany.
2010.12.01 08:00napidoktor.hu
A higany, amely beépül a hal szervezetébe, az emberi szervezetben agyi, gerincvelői- és vesekárosodást okozhat, sőt ha elég magas a szintje, akár halálhoz is vezethet.
Bizonyos halak képesek a többi halfajnál is több higanyt felhalmozni. Ebbe a csoportba tartoznak többek között a makréla, a kardhal és a cápa. A teljes felsorolást megtalálhatjuk az amerikai Food and Drug Administration listáján.
„Van valami érthetetlen abban, hogy alakul ki ilyen mértékű higanytartalom ezekben a halfajokban, hiszen a higanyszint a tengervízben alacsonyabb szokott lenni.” – hasonlítja össze a tapasztalatokat az édesvízi adatokkal Heileen Hsu-Kim, a Duke Egyetem környezetmérnöke.
Egy új kutatás segíthet megoldani ezt a rejtélyt. A higany a széntüzelésű erőművekből, bányaművelési területekről és más természetes forrásokból, például vulkánkitörésekből származik, ami ezután átkerül a tengerekbe és az édesvizekbe.
Hsu-Kim elhatározta, hogy vizsgálni fogja, mi történik a higannyal ezután. Mi az, ami kiváltja, hogy a higany ennyire eltérő módon halmozódjék fel a halakban.
A kutatások azt mutatják, hogy egy kémiai anyag, a mérgező higanymetil okozza ezt a jelenséget, mely lassabban bomlik le a tengervízben, mint édesvízben.
Amikor a higany higanymetillé alakul át, egy olyan vegyület keletkezik, amely lipofil tulajdonságú, vagyis zsírban oldódik, és így keresztül tud hatolni a sejtmembránon, a vér-agy-gáton és a placentán.
Szerves vegyület összetevőjeként be tud kerülni a táplálékláncba, és fel tud halmozódni a halakban, a halevő állatokban és az emberben.
Másképp megfogalmazva, a kevésbé mérgező szervetlen higanyvegyületből szerves higanyvegyület keletkezik, amely felszívódhat az élő szervezetekben és ott mérgezést okozhat.
A higanymetil molekulák édesvízben hozzákötődnek szerves anyagokhoz – általában bomló növényi és állati részecskékhez.
Mikor napfény éri a szerves anyagokat, egy kémiai reakció során a higanymetil elbomlik. De az óceánban a higanymetil hozzákötődik ahhoz a klórhoz, mely a tengervíz sós ízét adja.
A napfény ott kevésbé hat a kötésekre. „Mikor azon gondolkodunk, hová kerül a higanymetil, a termelődés és lebomlás egyensúlyát kell vizsgálnunk” – mondja Hsu-Kim, majd hozzáteszi:
„Mivel a higanymetil lassabban bomlik tengervízben, élettartama hosszabb az óceánban. Így arra, hogy beépül a táplálékláncba, sokkal nagyobb az esély.”
A higanymetil magas élettartama a tengervízben megnöveli a valószínűségét annak, hogy a hal nagy mennyiségű toxint vesz magához – és így annak is, hogy mi is többet fogyasztunk belőle, ha makrélát vagy kardhalat eszünk.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06