Amikor mindenhol kenyérillat terjeng...
Nincs is jobb a ropogós kenyérnél - Süsse ki otthon!
A modern táplálkozásban a kenyérnek különleges hely jut, mivel a szénhidrát tartalmú ételeknek a kenyérrel együtt a napi energia bevitel 55%-át kell legalább fedezniük. Illatos, ropogós, ízletes - készítsük el otthon!
2010.11.26 17:00topshop.huMelyik kenyeret szereti jobban? Fehér, vagy teljes kiőrlésű lisztből, magokkal, gyümölcsökkel készüljön, vagy tartalmazzon vajat, tejet és egyéb ízletesnél ízletesebb hozzávalókat?
Ön dönt. Ehhez mi két kiváló házikenyér receptet adunk. Jó étvágyat hozzá!

Hagymás házi kenyér recept
Fehér lisztből és rozslisztből készült hagymás kenyér receptje
Hozzávalók: 30 g friss élesztő 500 g fehér liszt 1 evőkanál fehér cukor 3 dl víz 100 g hagyma 1 dl napraforgó olaj 200 g rozsliszt Só 1 db tojás sárgája
Elkészítés:
- Tegyen élesztőt egy kis tálba. Adjon hozzá egy kanál lisztet, egy kanál cukrot és némi langyos vizet. Tömör masszát kell alkotniuk.
- Takarja le a tálat, és hagyja dagadni a melegben 15 percig.
- Hámozza meg a hagymát és aprítsa fel. Egy kanálnyi olajon pirítsa meg.
- Keverje össze mindkét lisztfajtát, a pirított hagymát, az élesztőt, az olajat, sót és annyi langyos vizet a tálban, hogy puha tésztát kapjon.
- Szórjon kis lisztet a tésztára, takarja le, és hagyja kb. 30 percen át dagadni, amíg a mérete a duplája lesz.
- Gyúrja át még egyszer a tésztát, készítsen belőle egy veknit, és helyezze egy sütőpapírral takart sütőlapra.
- Takarja le a tésztát, és hagyja dagadni további 20 percig.
- Kenje be a tésztát tojássárgájával. Húzzon három vágást a tetejére.
Süsse a kenyeret 180 °C fokon 60 percig.

Tejes házi kenyér recept
Hozzávalók: 30 g friss élesztő 1 evőkanál fehér cukor 50 dkg búzaliszt 3 dl zsíros tehéntej 80 g vaj 2 db tanyasi tojás 10 g Só Citromhéj 1 db tojás sárgája
Elkészítés
Törje össze az élesztőt egy kis tálban. Adjon hozzá egy kanál cukrot és lisztet. Öntsön hozzá fél dl langyos tejet. Takarja le a tálat, és hagyja dagadni 15 percig.
- Olvassza meg a vajat egy serpenyőben. Kicsit hűtse le, és adjon hozzá cukrot, tojássárgáját és citromhéjat.
- Öntsön lisztet egy tálba, és adja hozzá a vajat a többi hozzávalóval. Adja hozzá az élesztőt, és a maradék tejet.
- Gyúrja össze az egészet puha tésztává.
- Szórjon kis lisztet a tésztára, takarja le, és hagyja kb. 30 percen át dagadni, amíg a mérete a duplája lesz.
- Gyúrja át még egyszer a tésztát, készítsen belőle egy veknit, és helyezze egy sütőpapírral takart sütőlapra.
- Takarja le a tésztát, és hagyja dagadni további 20 percig.
- Kenje le a veknit összekevert tojással, és süsse a kenyeret 180 °C fokon 60 percig.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06