Amikor mindenhol kenyérillat terjeng...

Nincs is jobb a ropogós kenyérnél - Süsse ki otthon!

A modern táplálkozásban a kenyérnek különleges hely jut, mivel a szénhidrát tartalmú ételeknek a kenyérrel együtt a napi energia bevitel 55%-át kell legalább fedezniük. Illatos, ropogós, ízletes - készítsük el otthon!

2010.11.26 17:00topshop.hu

Melyik kenyeret szereti jobban? Fehér, vagy teljes kiőrlésű lisztből, magokkal, gyümölcsökkel készüljön, vagy tartalmazzon vajat, tejet és egyéb ízletesnél ízletesebb hozzávalókat?

Ön dönt. Ehhez mi két kiváló házikenyér receptet adunk. Jó étvágyat hozzá!

Hagymás házi kenyér recept

Fehér lisztből és rozslisztből készült hagymás kenyér receptje

Hozzávalók: 30 g friss élesztő 500 g fehér liszt 1 evőkanál fehér cukor 3 dl víz 100 g hagyma 1 dl napraforgó olaj 200 g rozsliszt Só 1 db tojás sárgája

Elkészítés:

- Tegyen élesztőt egy kis tálba. Adjon hozzá egy kanál lisztet, egy kanál cukrot és némi langyos vizet. Tömör masszát kell alkotniuk.

- Takarja le a tálat, és hagyja dagadni a melegben 15 percig.
- Hámozza meg a hagymát és aprítsa fel. Egy kanálnyi olajon pirítsa meg.

- Keverje össze mindkét lisztfajtát, a pirított hagymát, az élesztőt, az olajat, sót és annyi langyos vizet a tálban, hogy puha tésztát kapjon.

- Szórjon kis lisztet a tésztára, takarja le, és hagyja kb. 30 percen át dagadni, amíg a mérete a duplája lesz.

- Gyúrja át még egyszer a tésztát, készítsen belőle egy veknit, és helyezze egy sütőpapírral takart sütőlapra.

- Takarja le a tésztát, és hagyja dagadni további 20 percig.

- Kenje be a tésztát tojássárgájával. Húzzon három vágást a tetejére. 

Süsse a kenyeret 180 °C fokon 60 percig.

Tejes házi kenyér recept

Hozzávalók: 30 g friss élesztő 1 evőkanál fehér cukor 50 dkg búzaliszt 3 dl zsíros tehéntej 80 g vaj 2 db tanyasi tojás 10 g Só Citromhéj 1 db tojás sárgája

Elkészítés

Törje össze az élesztőt egy kis tálban. Adjon hozzá egy kanál cukrot és lisztet. Öntsön hozzá fél dl langyos tejet. Takarja le a tálat, és hagyja dagadni 15 percig.

- Olvassza meg a vajat egy serpenyőben. Kicsit hűtse le, és adjon hozzá cukrot, tojássárgáját és citromhéjat.

- Öntsön lisztet egy tálba, és adja hozzá a vajat a többi hozzávalóval. Adja hozzá az élesztőt, és a maradék tejet.

- Gyúrja össze az egészet puha tésztává.
- Szórjon kis lisztet a tésztára, takarja le, és hagyja kb. 30 percen át dagadni, amíg a mérete a duplája lesz.

- Gyúrja át még egyszer a tésztát, készítsen belőle egy veknit, és helyezze egy sütőpapírral takart sütőlapra.

- Takarja le a tésztát, és hagyja dagadni további 20 percig.

- Kenje le a veknit összekevert tojással, és süsse a kenyeret 180 °C fokon 60 percig.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.