A kőkemény kömény
A keleti fűszerek varázsa
Bár nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a köménynek, rögvest feltűnne, ha eltűnne a konyhánkból. Mi ennek az oka?
2010.09.23 14:48medipress.huA keleti fűszerek varázsa ma már akármelyik konyhában fellelhető.
A kömény közkedvelt fűszernövény hazánkban. Nem hiányozhat a zamatos húslevesből, a főzelékből és a desszertnek kínált péksüteményeinkből sem. Keletről származik, akárcsak a legtöbb fűszer, de a saját konyhakertünkben is megterem.
Szerte a világon ismerik és használják. Azok, akik jártasak a különböző konyhaművészetekben felfedezhetik a mexikói, észak-afrikai és a thai ételek ízvilágában egyaránt.
Ha van kömény, nem kell vény
A kömény tápanyagban rendkívül gazdag. A vitamin ABC szinte teljes egészében megtalálható a növény apró magjaiban.
Ezen kívül magnézium, kálium, kalcium és vas tartalmáról sem szabad megfeledkezni. Tehát a fogyasztása mindenképpen ajánlott. Ez pedig nem jelenthet problémát, mivel szinte alig találunk olyan ételt, amelybe nem passzol.
Legyen szó salátáról, levesről, rántásról, vagy desszertről. Kedvünkre válogathatunk a felhasználási módok között.A kőkemény kömény
A hatás nem marad el
Gyomortáji panaszok esetén kiváló orvosság. Jótékony hatással van az emésztésre, étvágygerjesztő és görcsoldó. Ezen kívül szélhajtó és gyomorerősítő tulajdonságairól is híres.
A kömény illóolajának karvont tartalma miatt hozzájárul a belek méregtelenítéséhez.
Többek között ennek köszönhető, hogy teaként is szívesen fogyasztják.

Kömény kortyonként
Ahogy sok más gyógynövényből, a köményből is főzhető tea. Ennek elkészítéséhez csupán fél teáskanálnyira van szükség a magokból, amiket 2 dl forrásban lévő vízzel kell leönteni, majd állni hagyni fél órára.
Ezt követően már szürcsölhetjük is a gyógyító teát.
A forró italt az étkezések előtt ajánlott elfogyasztani, mivel így könnyebben tudja kifejteni kedvező hatását.
Emellett más teakeverékekben is megtalálható.
A kömény tehát belevaló növény.
Fogyasszuk és élvezzük jótékony munkáját. Viszont ne felejtsük el, hogy karakteres íze miatt, más fűszerekkel nem szokás összekeverni, sem együtt használni.