Pikáns szószok, finom ételek készíthetők belőle
5 különleges recept paradicsommal
Csatnit, ecetet és bólét is készíthetsz paradicsomból. 5 izgalmas receptet ajánlunk sok-sok fűszerrel és remek ötletekkel.
2010.08.23 09:47ma.hu
1. Paradicsomcsatni
Hozzávalók (½ literhez): 40 dkg paradicsom, 1 darabka gyömbér (kb. 5 cm-es), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 7 dkg mazsola, 1-1 evőkanál currypor és cukor, 2 evőkanál citromlé, só
Elkészítése:
1. A paradicsomok héját lehúzzuk, húsukat felkockázzuk. A gyömbért finomra reszeljük.
2. Az apró kockákra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát a felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a gyömbért és a mazsolát. Alacsony hőfokon, 20 percig pároljuk.
3. A csatnit curryporral, sóval, cukorral és citromlével ízesítjük.
További kb. 10 percig főzzük, majd kihűtjük, és befőttesüvegekbe töltjük. 2.
2. Paradicsomecet
Hozzávalók 6 dl-hez: 75 dkg teljesen érett paradicsom, 4 cl gin, ¼ l almaecet, ¼ l száraz rozé, 10 dkg cukor
Elkészítése:
1. A leforrázott paradicsomok héját lehúzzuk, magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A paradicsomkockákat befőttesüvegbe tesszük. Meglocsoljuk a ginnel, az almaecettel és a rozéval, majd légmentesen lezárva, 3-4 napra meleg, napos helyre állítjuk.
2. Tiszta gézen vagy tüllön át leszűrjük, és a cukorral elkeverve felforraljuk. Tiszta, légmentesen lezárt üvegben 2-3 hétig áll el.
Ötlet: A paradicsomecetet intenzív ízű leveles saláták, marinádok és grillezett ételekhez illő mártások elkészítéséhez ajánljuk.
3. Paradicsomos gomba
Hozzávalók 60dkg csiperkegomba 1evők.citromlé 1gerezd fokhagyma 1fej vöröshagyma,1/2csokor rozmaring 40dkg érett paradicsom 2 evők.olivaolaj 0,5dl viz só őrölt fehérbors
Elkészítése:
A gombát megtisztitjuk,a barna részeket és a szárvégeket levágjuk,negyedeljük a gombafejeket,és citromlével lecsepegtetjük őket.A vörös-és fokhagymát megtisztitjuk,apróra vágjuk. A rozmaringleveleket lecsipkedjük,éles késsel felapritjuk.
A paradicsomokat kicsumázzuk,leforrázzuk,hideg vizzel leöntjük,vékony héjukat lehúzzuk,húsukat vékonyra vágjuk. A gombát forró olajba rakjuk,erős lángon,állandóan kevergetve megpiritjuk. Hozzáadjuk a zúzott hagymákat és a rozmaringot,majd az egészet rövid ideig piritjuk. Végül a vizet hozzáömtjük,és sóval,borssal fűszerezzük. A lábast lefedjük,és a paradicsomos gombát kb.10 percig pároljuk.
4. Pikáns ketchup
Hozzávalók (½ l-hez): 1 kg paradicsom, 10 dkg aszalt sárgabarack, 2 fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 szegfűszeg, 1 babérlevél, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál currypor, só, 5 dkg barna cukor, 2 evőkanál csípős mustár, 1/8 l almaecet
Elkészítése: 1. A paradicsomot, a sárgabarackot, a vöröshagymát és a fokhagymát külön-külön durvára kockázzuk. A forró olajon a kétféle hagymát alacsony hőfokon, kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a barackot, a szegfűszeget, a babérlevelet, a szójaszószt, a curryt és a sót, majd alacsony hőfokon, kb. 1 órán át főzzük. Pürésítjük, végül átpasszírozzuk.
2. A masszát cukorral, mustárral és ecettel tetszés szerint ízesítve további kb. 30 perc alatt sűrűre főzzük. Megsózzuk, hűlni hagyjuk, majd tiszta, forró vízzel kiöblített csavaros tetejű üvegekbe töltjük. 2-3 hétig áll el.
5. Paradicsombólé
Hozzávalók (3,5 l-hez): 75 dkg (koktél)paradicsom, 1 darabka gyömbér (kb. 2 cm), 5 ág menta, 2 evőkanál cukor, 4 üveg (0,75 l-es) jégbe hűtött száraz fehérbor, 1 üveg jégbe hűtött rozé pezsgő
Elkészítése:
1. A paradicsomok héját a szokásos módon lehúzzuk, húsukat négy cikkre vágjuk. A gyömbért lereszeljük. A kisebb mentaleveleket lecsipkedjük, a többit az ágakon két tenyerünk között kicsit morzsolgatjuk, majd a paradicsommal és a gyömbérrel tálba tesszük.
2. A cukorral felforralunk 2,5 dl bort. A mentás-gyömbéres paradicsomra öntjük, és 30 percig állni hagyjuk. Leszűrve bóléstálba öntjük.
3. A mentaleveleket a tálba szórjuk. Felöntjük a maradék borral, és 45 percre hűtőszekrénybe tesszük. Végül felöntjük a behűtött pezsgővel.