Már nem luxus itthon sem

Szuper garnélás receptek extra tippekkel

Elérhető luxus már hazánkban is a mélyhűtött garnélarák. Hiper- és szupermarketekben körbenézve hamar megtaláljuk a kis rózsaszín rákokat, melyek különböző méretben kaphatóak.

2010.08.18 16:00ma.hu

Az apróbb olcsóbb, a nagyobb méretű, úgynevezett királyrák pedig kicsit drágább árkategóriában. Ha úgy érzed, hogy unod már a megszokott ízeket, és valami újra vágysz, válaszd a garnélarákot.

Kevesebb kalória, zamatos, könnyű, de mégis harmonikus ízek, a zsíros, húsos ételek helyett. Erre vágyunk tavasszal. Tökéletes választás Ha eddig kicsit is idegenkedtél a rákoktól, kagylóktól, tengeri herkentyűktől, épp ideje, hogy megbarátkozz velük!

Kezd a garnélarákkal! Kellemes, rózsaszínes színe, lágy húsa van, könnyedén tisztítható, és ami a legjobb, ezerféle dolog készíthető belőle, ráadásul szupergyorsan.

A legkisebb fajták már farok nélkül kaphatóak, csak a friss rákhúst veszed meg, amivel már nincs teendő. Amit tudnod kell róla: Mélyhűtötten tudod megvenni, a kis farokrészt kell eltávolítani, a rákhús könnyedén leválik róla.

Néhány perc sütés és főzés után már fogyasztható is. Hagyd kiolvadni, vagy ha gyorsan szeretnéd felhasználni, még zacskóban tedd forró vízbe. Fél óra elteltével konyhakész állapotú lesz. Citrom, fokhagyma, zöldfűszerek szinte mindig kellenek azon ételek készítéséhez, melyet garnélarákból főzöl.

Zöldséges tészta garnélarákkal

Hozzávalók:

Az ázsiai üzletekben kapható kínai tészta, vékony gyufaszálra szeletelt sárgarépa, fehérrépa, cukkini, póréhagyma esetleg kínai kel. Kell hozzá ezen kívül fokhagyma, citromlé, néhány garnélarák húsa, só, bors, friss petrezselyemzöld.

Szükséged lesz még kevés szójaszószra, és ha szereted a csípőset, akkor egy kevés chili paprikára is. Mosd meg és szeleteld nagyon vékony, gyufaszál méretűre a felsorolt zöldségeket. Olajon piríts néhány gerezd fokhagymát, majd szórd rá a felszeletelt zöldségeket. Sózd, borsozd, kis szójaszósszal meglocsolhatod.

Ha úgy érzed, hogy a zöldségek már kicsit puhábbak, de még roppanósak, add hozzá a rákokat. Locsold meg kevés frissen facsart citrom levével, kis chilivel. Pirítsd át néhány percig, és amikor már a rákok is kaptak egy kis színt, vedd le a tűzről.

Főzd készre a kínai tésztát a csomagoláson olvasott 3-4 perc alatt, majd keverd össze a rákos fűszerekkel. Szórd meg kevés petrezselyemmel, és ha kell, ízesítsd még ízlés szerint.

Majonézes ráksaláta

Szuper előétel, de akár könnyű vacsora is lehet pirítóssal vagy anélkül.

Hozzávalók: Garnélarák húsa, jégsaláta, uborka, konzerv kukorica, majonéz, só, bors, egy citrom leve

Mosd meg és szeleteld fel az uborkát negyedekbe, a jégsalátát csíkokra, keverd hozzá a kukoricát, a garnélarákot és a majonézt! Fontos, hogy ne ússzon a majonézben, éppen hogy csak finom ízt adjon neki. Sózd, borsozd, majd kevés citromlével meglocsolhatod. Hűtsd le jól – akár üvegkelyhekben –, majd tálalhatod is.

Ez kimondottan vendégváró előétel pirítóssal, ráadásul néhány perc alatt elkészül.

Vajas-fokhagymás garnélarák

Hozzávalók: 40 dkg tisztított, nyers garnélarák 4 gerezd fokhagyma áttörve ½ csokor petrezselyem 4 evőkanál citromlé 2 evőkanál olívaolaj 6-8 dkg vaj só bors

Elkészítés: A konyhakész rákokat egy mély tálba tesszük. A hozzávalókat összekeverjük, és az így kapott páclevet a rákokra öntjük.

Egy órát hagyjuk állni a rákokat a pácban, majd egy teflonban, forró olajon pirosra pirítjuk őket. Sütés közben forró, fokhagymás vajat locsolhatunk rájuk. Pirítóssal tálaljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.