Kívül ropogós, belül krémesen lágy! Mi az?

Mi a titka a tökéletes grillezett burgonyának?

Amikor köretet kell választani egy-egy nagyobb családi összejövetelre, vagy ünnepre egy dolog biztosan nem hiányozhat az asztalról: a burgonya!

2010.05.24 18:18

Most egy különleges, mégis egyszerű kombinációval szeretnénk megismertetni Önt, amely tökéletes kiegészítő lesz húsételekhez, sőt önmagában is szívesen fogyasztják majd! Só, bors és egy csipetnyi kakukkfűre lesz csak szüksége, hogy elkészítse a kívül ropogós, belül szinte krémesen lágy burgonyát.

Milyen burgonyát használjon?

Az emlegetett krémes-ropogós grillezett finomsághoz alacsony keményítő tartalmú burgonya a legjobb választás, mivel sokkal nagyobb a nedvesség tartalma, így nem tud úgy kiszáradni, mint a szimpla főzni való burgonya. Mind a piros mind a sárga fajták között fog ilyet találni a boltokban.

Pucolja le a burgonya héját


2-3 közepes méretű burgonyát számoljon személyenként, attól függően, hogy milyen étkű vendégeket vár. Valószínűleg Ön is inkább többet készít el, mint hogy ne legyen elegendő a vendégek számára. Ne aggódjon ez a burgonya isteni reggeli lesz felmelegítve, egy kis vajjal, szalámival és sajttal, de salátába is beleteheti majd.


Tippek a burgonya elkészítéséhez

A burgonyát kisebb háromszögekre vágja vagy hasábokra, ha úgy jobban tetszik. A méretezésnél azonban jobb, ha figyel: ha túl kicsi hamar kiszárad krumpli, ha túl nagy nem fog átsülni. Egy forma szeletek vágásában segítséget nyújt Önnek a Snap 'n Slice szeletelő készlet. Néhányan megfőzik a burgonyát sütés előtt, ez felesleges lépés, ha alacsony keményítő tartalmú burgonyát választ, és viszonylag kis darabokra szeleteli.

Válasszon egy nehéz serpenyőt, még jobb a célra egy elektromos serpenyő, amivel a hőmérsékletet is tökéletesre állíthatja. Ne tegyen túl sok burgonyát egyszerre a serpenyőbe, egy réteg bőven elég. Ha túl sűrűn teszi a krumplit inkább párolódni fognak mint sülni, ezért egy nagyobb méretű sütő jól jöhet, ha nem szeretne túl sokáig a tűzhely mellett állni. Azt is vegye figyelembe, hogy minél kisebbre vágja burgonyát, annál több helyet fog elfoglalni a serpenyőben.


Tegyen zsiradékot a serpenyőbe

Egy kis olivaolaj, kacsazsír vagy libazsír tökéletes barnaságot, állagot és ízt fog kölcsönözni a burgonyának. Jó, ha burgonyát épphogy ellepi a zsiradék, de azért ne ússzon benne – inkább grillezni és nem szimplán sütni szeretnénk őket. Rendesen sózza be tengeri sóval a burgonyát, és frissen őrölt borssal is szórja be, majd adjon hozzá friss fűszernövényeket.

Az erőteljesebb ízű növényeket, mint kakukkfű, rozmaring, majoránna vagy zsálya jó, ha sütés előtt adja a burgonyához, míg a lágyabb ízűeket, mint például a petrezselyem vagy a metélőhagyma sütés után adja váltja ki azt az ízt, amit el szeretnénk érni

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.