Előnyben részesítjük a káros ételeket?

Saláta helyett krumpli

A gyorsétteremláncok mostanában azzal hárították el a kritikákat, hogy egészséges ételeket, például salátákat szerepeltettek kínálatukban.

2009.04.20 11:07ideal.hu

Egy legújabb tanulmány szerint azonban az emberek hajlamosabbak a szervezetüket jobban károsító ételeket előnyben részesíteni, ha egészséges lehetőségek is szerepelnek a menüben. Egy tanulmány során egyetemisták között kétfajta menüt osztottak ki. Az egyiken zsírban sült hasábburgonyát, sültcsirkefalatokat és egyben sült krumplit kínáltak, míg a másikon ugyanezeket salátával kiegészítve.

A hasábburgonya – a leginkább egészségtelennek tartott étel a menün – háromszor népszerűbb volt azon diákok körében, akik a salátával bővített menüről választottak. „Amikor az egészséges lehetőségen gondolkozol, azt mondod, >>igazából ezt is választhatnám<<, így már nem olyan szigorúan szemléled a kínálatot, és ez önmagaddal szemben elnéző magatartást eredményez” – mondja Keith Wilcox, a Baruch College orvostanhallgatója, valamint a tanulmány egyik szerzője.

A kísérlet során azok döntését tudták a legjobban befolyásolni az egészséges étel feltüntetésével, akik a legnagyobb önuralommal rendelkeztek. Azok esetében, akik kevésbé tudtak önmagukon uralkodni, gyakoribb volt, hogy sült hasábburgonyát rendeltek a saláta nélküli menüről, de amikor kiegészítették, sokan inkább a friss salátát választották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.