Élelmiszerbiztonság
Jótanácsok húsvéti tojásfestéshez
Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásároljuk meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást. És az se mindegy, mibe mártjuk...
2013.03.30 11:48ma.huMinden tojáson fel kell tüntetni egy külön számjelet, mely a tartási technológiára utal (0-biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos és 3 - ketreces technológiából származik), a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook-oldalán.
Ezeket vegyük figyelembe tojásfestés esetén:

- Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre.
- Főzzük a festeni kívánt tojásokat keményre.
- A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
- Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használjunk.
- A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású terméket ne vásároljunk meg. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!
- A festett főtt tojás 5oC-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
- A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el. Kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.
- A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
- Tojásfújáskor gondoljunk arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06