Élelmiszerbiztonság
Jótanácsok húsvéti tojásfestéshez
Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásároljuk meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást. És az se mindegy, mibe mártjuk...
2013.03.30 11:48ma.huMinden tojáson fel kell tüntetni egy külön számjelet, mely a tartási technológiára utal (0-biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos és 3 - ketreces technológiából származik), a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook-oldalán.
Ezeket vegyük figyelembe tojásfestés esetén:

- Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre.
- Főzzük a festeni kívánt tojásokat keményre.
- A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
- Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használjunk.
- A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású terméket ne vásároljunk meg. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!
- A festett főtt tojás 5oC-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
- A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el. Kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.
- A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
- Tojásfújáskor gondoljunk arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.