Laptopkonyha recept ínyenceknek
Rágyúrunk az ünnepekre: Stollen torta
A német-szász karácsonyi gasztronómiai hagyományok főszereplőjét ezúttal egy Zila-forma köntösébe bújtatta Farkas Vilmos mestercukrász. Így az eredmény nemcsak finom, hanem garantáltan gyönyörű is.
2012.12.05 06:29laptopkonyhaLássuk, mi kell hozzá!
15 g élesztő
3 db tojás
1 db vaníliarúd kikapart belseje
21 dkg olvasztott vaj
21 dkg porcukor
21 dkg liszt
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
21 dkg mazsola
21 dkg pirított szeletelt mandula
9 dkg cukor
Az öntethez
400 ml tejszín - állati
30 dkg fehércsokoládé
1 db vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés ideje: 1 óra + 2 óra + 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk, gőz felett. A gőzhöz szükséges vízbe közben beleöntjük a mazsolát. Lereszeljük a narancs és a citrom héját. Ha vaj felolvadt, félretesszük, és leszűrjük a mazsolát. A lereszelt héjakat összekeverjük az élesztővel, a porcukorral, a mandulával, a mazsolával, a tojássárgákkal és az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, nem túl kemény habbá. Hozzáadjuk a mandulás egyveleghez, óvatosan összeforgatjuk.
A zilatortaformát kifújjuk formaleválasztóval, és hézagmentesen beletöltjük a masszát (ehhez nyugodtan odaütögethetjük a tortaformát az asztalhoz).
180°C-os sütőben 40 perc alatt, készre sütjük.
Amíg sül, elkészíthetjük a krémet: a tejszínt felhevítjük gőzölésig a vanília kikapart belsejével, majd keverjük hozzá a fehér csokit, olvasszuk fel benne. Utána haygjuk kihűlni.
Ha a torta megsült, fordítsuk át, és válasszk le a szilikonformát és a fémkarikát. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal, és meghintjük porcukorral.
Amikor kihűlt, beletöltjük a krémet a torta üregeibe.
Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!
Tálalás
Filézett narancsszeletekkel díszíthetjük a tortaszeleteket, amiket a "jelölés" mentén kell elvágni.