Laptopkonyha recept ínyenceknek
Csípős töltött káposzta sütőben sütve
Hagyomány és újdonság békés együttélését jeleníti meg ez az ételköltemény. Mondhatni: mindenkit közös nevezőre hoz!
2012.10.15 05:56laptopkonyhaLássuk, mi kell hozzá!
1 fej savanyított káposzta
50 dkg darált hús
30 dkg főtt rizs
10 dkg baconszalonna
10 dkg hagyma
2 db tojás
6 gerezd fokhagyma
1 tk szárított kapor
1 tk borsikafű (csombor)
1 kk csípős fűszerpaprika
1 tk édes fűszerpaprika
1 kk bors
só
Fűszeres vízhez
0.5 l víz
10 dkg hagyma
10 dkg baconszalonna
1 tk édes fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
1 tk borsikafű (csombor)
só
Tálaláshoz
tejföl
fehér kenyér
Elkészítés ideje: 3 és fél óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 1
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Tejmentes étel
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A bacont felcsíkozzuk, kisütjük, a hagymát világossárgára pirítjuk rajta. Megszórjuk a pirospaprikával, és lehúzzuk a tűzről. A darált húst, a főtt rizst, a tojásokat, a fűszereket és a sót összekeverjük, és ebben a masszában elvegyítjük a szalonnás-hagymás-paprikás keveréket is. A káposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük őket a masszával, de kis batyukat készítünk, nem a szokásos nagyokat. Egy magasfalú tepsibe egymás mellé rakjuk ezeket a batyucskákat.
A fűszeres vízhez a megtisztított hagymát és a bacont kockázzuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, és a töltött káposztalevelekre öntjük. Alufóliával lefedjük, és 120–130 fokon lassan puhára pároljuk (kb 2 óra). Ezek után levesszük a fóliát, és 180 fokon még nagyjából 30 percig sütjük, amíg szép színt nem kap, és a leve el nem párolog.
Tálalás
A batyukat tányérokra adagoljuk, tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá.
Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!
A Laptopkonyha filmjén ez az étel úgynevezett "tagine" tálban készül, ami egy marokkói edény. Ez súlyos vasból készül (készülhet kerámiából is), és különleges főzési lehetőségeket hordoz magában. Amennyiben nincs ilyen speciális tálja, ne riadjon vissza az étel elkészítésétől, hiszen egyszerű fazékban is megfőzhető. A becsült elkészítési időt egyébként a hagyományos edényhasználathoz igazították.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06