Laptopkonyha-recept ínyenceknek
Vargányás szalonnás köleskása sertésszűzzel, tejfölös paprikás mártással
Az újra-trendi köles az örökös hazai kedvenc paprikás mártással, az illatos vargányával és a mindig-jó szalonnával: íme egy igazi recept-remek! Ráérős őszi napokra!
2012.10.05 07:52laptopkonyhaLássuk, mi kell hozzá!
Köleshez
2 dl hántolt köles
6 dl víz
10 dkg szárított vargányagomba
só
Húshoz
1 db sertés szűzpecsenye
1 ek vaj
só
őrölt bors
25 dkg vargánya
(friss)
Mártáshoz
1 ek sertészsír
10 dkg hagyma
1 db kaliforniai paprika, piros
1 tk sűrített paradicsom
1 tk édes fűszerpaprika
1 tk liszt
2 dl tejföl
víz
só
Tálaláshoz
1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Elkészítés
A húst ujjnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Aztán elkészítjük a kölest. Ehhez a vargányát már 1 órával korábban forró vízbe áztatjuk. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Megmossuk a kölest. Egy olyan lábast választunk, amelynek fedele van, és sütőbe is tehető.
Felforraljuk benne a vizet, beleszórjuk a kölest, a vargányát leszűrjük, összevagdaljuk, és a köleshez adjuk. Ha ismét felforrt, lefedjük, és a sütőbe tesszük 1 órára, de 45 perc elteltével a elzárjuk a hőt.
Miközben a köles párolódik, elkészítjük a mártást.
Apróra vágjuk a hagymát, felkockázzuk a kaliforniai paprikát.
A sertészsíron megpirítjuk a hagymát, hozzátesszük a paprikát, a paradicsompürét, sózzuk, és fűszerezzük pirospaprikával. Kis vizet öntünk rá, és puhára pároljuk.
A tejfölt összekeverjük a liszttel, és előbb a forró léből merünk hozzá néhány kanálnyit, majd az egészet az edénybe zúdítjuk, és gyorsan elkeverjük. Ezt követően a mártást mixerben (vagy botmixerrel) pürésítjük, majd visszaöntve a lábasba, kiforraljuk.
Amikor a mártás és a köles is kész, akkor fogunk neki a hús és a vargánya elkészítésének. Először a vargányákat nagy darabokra vágjuk, és a forró vajban hirtelen körbesütjük; kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon gyorsan megsütjük a húsdarabokat.
Tálalás
A kölest tálalógyűrű segítségével a tányérokra adagoljuk, köréöntünk a mártásból, és erre kerülnek a hús- és vargányadarabok; petrezselyemmel díszítjük.
Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06