Sült finomság egészséges zöldséggel
Ínycsiklandó: kacsamellet kelbimbóval!
Kacsarajongók, figyelem: kelbimbóval és vörösborral ízesített változatban is igen kiváló a kacsamell, csak tudni kell jól elkészíteni!
2012.06.08 06:29ma.huA kacsamell kelbimbóval nagyon kellemes, ízletes étel, de nem titok, hogy elkészítése hosszabb időbe telik.

Hozzávalók 4 személyre:
- 600 gr kelbimbó
- ½ kávéskanál köménymag
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 2 kicsontozott pecsenye kacsamell (600 gr)
- só, bors
- ½ kávéskanál őrölt gyömbér
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál csipkebogyólekvár
- 2,5 dl száraz, testes vörösbor
- 1 evőkanál ételkeményítő
- 30 gr vaj/margarin
- ½ piros húsú paprika
A kelbimbók külső, sérült levélkéit lehántjuk, a nagyobbakat a torzsájuknál kereszt alakban bevágjuk, hogy a kisebbekkel egyszerre puhuljanak meg. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hozzáadjuk a teatojásba zárt köménymagot és 2 gerezd fokhagymát, puhára főzzük.
Közben a 4 fél mellen bekockázzuk-vagdossuk a bőrt, meghintjük sóval, borssal, őrölt gyömbérrel. Az olajat felforrósítjuk, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a húsdarabokat, mérsékelt tűzön mindössze 15 percig sütjük, majd megfordítjuk és további 5 percig sütjük.
Áttesszük őket egy másik edénybe, alufóliával betakarva melegen tartjuk. A pecsenyealjat lezsírozzuk, hozzáadjuk a lekvárt és 2 dl bort, majd erős tűzön a felére beforraljuk és kisebb edénybe szűrjük.
Ezután hozzáadjuk a maradék ½ dl borban elkevert ételkeményítőt, egy csipet sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot és éppen csak felforraljuk.
A vajat/margarint felforrósítjuk, rózsaszínűre pirítjuk benne a maradék 2 gerezd fokhagymát, kidobjuk. A kelbimbót leszűrjük, a vajba/margarinba csúsztatjuk, átforrósítjuk.
A fél melleket kissé rézsútosan felszeleteljük, legyezőszerűen tálra rendezzük, aláöntjük a forró mártást.
A kelbimbóval és friss vagy marinált paprikacs-kokkal vidámítva kínáljuk. Burgonyakrokett, burgonyapüré illik hozzá.
Italajánlat: száraz, testes vörösbor (a mártáshoz használt)
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06