Hosszadalmas az elkészítése, de megéri!
Pirított kenyérrel az igazi a csirkemájpástétom!
A csirkemáj pástétom nagyon ízletes előétel, mártással kínálva, pirított kenyérrel szervírozva - megéri megkóstolni!
2012.04.04 06:29ma.huRemek vendégváró és kiváló előétel a pirított kenyérrel kínálható csirkemájpástétom. Elkészítése viszonylag sokáig tart, de megéri!

Hozzávalók 8 személyre:
- 1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg)
- só, 15 szem bors
- 8 szem borókabogyó
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- 12 szem zöld bors (sós lében)
- 5 cl brandy
- 200-250 gr szeletelt bacon
- 30 gr vaj
A vinaigrette mártáshoz:
- 6 evőkanál borecet
- só, bors
- 2 evőkanál csípős dijoni mustár
- 12 evőkanál olívaolaj
- 1 kis csokor petrezselyem
A csirkemájat leöblítjük, lecsepegtetjük, leválasztjuk róla a szívet (egyéb célra elhasználjuk) és mindennemű zsiradékot, hártyát. Üvegtálba tesszük, megszórjuk egy kevés sóval, a durvára tört szemes borssal és borókabogyóval, a kakukkfűvel és a lecsepegtetett, egész zöld borsszemekkel.
Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük és egy éjszakán át a hűtőben érleljük. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Egy kb. 1,5 l űrtartalmú, négyszögletes (gyümölcskenyér-) sütőformát kibélelünk a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén.
Kiemeljük a pácléből a májat, kissé lecsepegtetjük, a formába tesszük. Tetejére locsoljuk a szelíden felolvasztott vajat (vigyázat, ha túlhevítjük, megváltozik az íze!) és visszahajtjuk rá a szalonnaszeletek végét.
A formát meleg vízzel félig telt tepsibe helyezzük és a sütőben 1 órán át gőzöljük. Kivesszük a sütőből, a tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (súlyos tárggyal) lenyomtatjuk, azaz "tömörítjük", hagyjuk egészen kihűlni, majd legalább egy éjszakára hidegre tesszük.
A vinaigrette mártáshoz a borecetben oldódásig keverünk 1 csapott mokkáskanál sót, ízlés szerint borsot, hozzáadjuk a mustárt, cseppenként, majd vékony sugárban az olajat és a finomra vágott petrezselymet.
Tálaláskor a pástétomot vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük, tálra rendezzük, zeller- vagy petrezselyemlevélkékkel vidámítjuk. A mártás kíséretében, háromszögletűre vágott, pirított szendvicskenyérrel, előételként tálaljuk.
Italajánlat: félszáraz fehérbor
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06