Rakott burgonya kicsit másképp
Gazdagítsuk a rakottat paradicsommal!
Aki szereti a rakott krumplit, a paradicsomos változat sem fog neki csalódást okozni - készüljünk fel egy rakás finom fűszerrel is!
2012.06.01 06:29ma.huA rakott burgonya egy gazdagabb típusát is elkészíthetjük, kicsit más ízvilággal: paradicsommal dúsítva.

Hozzávalók:
- 800 gr kifliburgonya
- 400 gr kemény, kisebb paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 4-5 evőkanál olaj
- 1 ágacska rozmaring
- 1 szál bazsalikom
- 1 kávéskanál morzsolt majoránna/szurokfű
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 dl tejföl/tejszín
- 2 tojássárgája
A burgonyát enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, a burgonyával azonos vastagságú karikákra vágjuk.
A hagymát apróra felkockázzuk, a fűszernövényeket finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymát, mélyebb sütőedénybe/tűzálló tálba tesszük, hozzáadjuk a burgonya és a fűszervagdalék felét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lazán összekeverjük, elsimítjuk.
Körkörösen, váltakozva, kissé egymásra csúsztatva, kirakjuk a tetejét a maradék burgonya- és paradicsomszeletekkel, meglocsoljuk a maradék olajjal.
A tejfölben elkeverjük tojássárgákat, egy kevés sót és borsot, a rakottas tetejére öntjük.
Forró sütőben (200 C-fok) enyhe pirulásig sütjük (35-40 perc), a sütőtálban kínáljuk. A sütési idő lejárta előtt 10 perccel megszórhatjuk reszelt sajttal.
Italajánlat: félszáraz, könnyű rozé