Ízletes és csábító!

Mit szólna egy otthoni mézes zserbóhoz?

Kit ne tudna gyorsan elcsábítani egy finom mézes zserbó? Készítsük el otthon, és korlátlanul fogyaszthatunk belőle...

2012.05.21 06:29ma.hu - Fotó: sutigyar.hu

Tény, hogy a mézes zserbó elkészítése nem egy egyszerű feladat, és nem is egy óra hosszás munka - aki azonban kóstolta már, tudja, hogy a fenséges ízért megéri a fáradozás...

Fotó: sutigyar.hu

Hozzávalók 70 darabhoz:

A tésztához:

- 120 gr méz
- 100 gr vaj/margarin
- ½ dl tej
- 2 tojás
- 160 gr kristálycukor
- ½ citrom leve
- 600 gr finomliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 gr vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet só

A krémhez:


- 1 tasak vaníliaízű pudingpor
- 3 dl tej
- 200 gr porcukor
- 200 gr vaj/margarin
- 20 gr vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- ½ dl citromlé
- ½ dl rum

A mázhoz:

- 200 gr málna-/ribizlilekvár
- 200 gr tortabevonó
- étcsokoládé

A mézet a vajjal/margarinnal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval.

A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (ne ijedjünk meg, egyelőre ragacsos lesz!), tetejét elsimítjuk és keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. 180 c fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle.

Liszttel beszórt, két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25X35 cm) legyen azonos. A "túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk, a tésztalapot sütőpapírostul beemeljük a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk.

A tésztát 5-8 percig, világosra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni. A krémhez sűrű péppé főzzük a pudingport a tejjel, tetejére szitálunk 1 evőkanál porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a vajat/margarint a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat.

A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, majd kanalanként a vajas krémet. A lekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük. A legsimább lapot félretesszük.

Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal.

Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkasztjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük, hagyjuk megdermedni.

Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „puhítjuk”. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején, és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy.

Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.