Egy csábító sütemény, formára is
Hogy készül az ánizsos szív?
A szívformájú süteményekből van elég, de a gyömbéres mellett nem árt kipróbálni az ánizsos szívet sem: csábító süti!
2012.05.03 06:29ma.hu - Fotó: finomreceptek.huAz ánizsos szív kiváló vendégcsalogató, s bár elkészítése kissé hosszadalmas, az íze megéri a fáradtságot!

Hozzávalók 80 darabhoz:
A tésztához:
- 2 vaníliarúd
- 275 gr lágy vaj/margarin
- 2 tojás
- 150 gr porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 500 gr finomliszt
- ½ kávéskanál sütőpor
- 80 gr kakaó
- 1 csipet só
- ¼ kávéskanál őrölt ánizs
- ½ kávéskanál őrölt szegfűbors
A mázhoz és a díszítéshez:
- 200 gr tortabevonó fehércsokoládé
- 15-15 szem piros és zöld cukrozott csresznye
A vaníliarudakat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet. A vajat/margarint elektromos habverővel 5-8 percig, habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, apránként a porcukrot, majd a vanília-pépet és a reszelt citromhéjat, további 5 percig verjük.
Közben a lisztet, a sütőport, a kakaót, a sót és a fűszereket összeszitáljuk. Több részletben a vajas-tojásos masszához adjuk és a kézi robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk (ha túl keménynek, morzsalékosnak találjuk, 2-3 evőkanál hideg vizet adunk hozzá).
Elfelezzük a tésztát, 2 cipót formálunk belőle, ujjnyi vastagra ellapítjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk az egyik cipót. 5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott szívformával a lehető legtöbb szívecskét szúrjuk ki belőle és a sütőlapokra rakosgatjuk.
Középső bordamagasságon 12-15 percig sütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A másik cipóval ugyanezen a módon járunk el.
A leeső tésztahulladékot összegyúrjuk, hidegre tesszük, majd ismét kinyújtjuk és formázzuk, amíg a tészta el nem fogy. A csokoládét apróra vágjuk-tördeljük, és meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, simára keverjük. Félig megmártjuk benne a szíveket, rácsra tesszük, hagyjuk megdermedni (a csokoládét a meleg vízfürdőben melegen tartjuk).
A cukrozott cseresznyéket elnegyedeljük. A szíveket ismét megmártjuk a fehér csokoládémázban, az edény szélén lehúzzuk a felesleget az aljukról.
Rácsra rakosgatjuk, tetejüket a színes cseresznyedarabkákkal díszítjük. Hagyjuk egészen megkötni-száradni őket. Jól záródó fémdobozban 2-3 hétig eltartható.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06