Sok összetevő és idő kell hozzá, de megéri!
A töltött pulyka gesztenyével az igazi!
A töltött pulyka már önmagában is jól hangzik, de próbáltuk-e már gesztenyével? Igazi különlegesség, és nagyon ízletes!
2012.04.15 07:35ma.huHa kedvencünk a töltött pulyka, nem hagyhatjuk ki a gesztenyés változatot. Az ínyenceket az sem riaszthatja el, ha kissé több időbe kerül elkészíteni a finomságot.

Hozzávalók 8 személyre:
- 1 bébipulyka (kb. 8 kb-os)
- só, bors
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 1 kg gesztenye
- 1 l tej
- 100 gr vaj/margarin
- 3 tojás
- 500 gr darált pulyka vagy sertéshús
- 3 szikkadt zsemle
- a pulyka mája
- 3 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 200 gr füstölt szalonna
- 8 evőkanál olaj
- 1+1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A megtisztított pulykát 1 órára kívül-belül besózzuk, borsozzuk, hasüregét majoránnával bedörzsöljük. A megmosott gesztenyét bevagdossuk, 5 dl tej és 5 dl víz keverékében puhára főzzük, leszűrjük, melegen meghámozzuk, a felét félretesszük a mártáshoz, a többit elmorzsoljuk.
A vajat/margarint habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált húst, a maradék tejben megáztatott és jól kinyomkodott zsemléket, az elkapart pulykamájat, az elmorzsolt gesztenyét, a szerecsendiót, a finomra vágott petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot.
Alaposan összedolgozzuk, a pulyka has- és nyaküregébe töltjük, a nyílásokat sűrű öltésekkel bevarrjuk. A lábakat összekötözzük, a szárnyvégeket a szárnycsont alá hajtjuk.
A pulykát tepsibe tesszük, a mellét és a combokat betakarjuk a szalonnaszeletekkel, meglocsoljuk az olajjal, aláöntünk 1 dl bort, betakarjuk alufóliával és 180 C-fokra előmelegített sütőben, saját levével locsolgatva puhára pároljuk (kb. 4 óra).
Levesszük a tetejéről a fóliát, eltávolítjuk a szalonnát és aranybarnára pirítjuk (45-50 perc). A sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük. Közben a pecsenyelét zsírtalanítjuk, átszűrjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, átforrósítjuk benne a félretett gesztenyét.
Elkeverjük a maradék borban az étkezési keményítőt, a mártáshoz öntjük, éppen csak összeforraljuk, utánasózzuk. Eltávolítjuk a varrócérnát és a kötözőzsineget.
Nagyobb, a húslé felfogására szolgáló "árokkal" ellátott vágódeszkára emeljük a pulykát és csak az asztalnál szeleteljük. A gesztenyés mártást külön tálban kínáljuk. Burgonyapüré, hasábburgonya, petrezselymes rizs illik mellé.
Italajánlat: félszáraz fehérbor
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06