Kánikula-leves, de bármikor felüdít
Frissüljünk fel uborkalevessel!
Ha egy igazán könnyed, frissítő levesre vágyunk, az uborkaleves a legjobb választás - különösen fokhagymával és kaporral finom.
2012.03.12 06:29ma.huKitűnő, frissítő leves, nagy melegben a leginkább ajánlott - ez a fokhagymás-kapros uborkaleves. Elkészítése sem túl nagy ördöngősség.

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 erőleveskocka
- ½ kg kígyóuborka
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tejföl
- 1 dl száraz fehérbor, citromlé
- 1 nagyobb, kemény paradicsom
7 dl vizet felforralunk az erőleveskockákkal, kihűtjük, teljesen zsírtalanítjuk. Az uborkát megmossuk, ha nem túl vastag a héja, ne hámozzuk meg. Levágunk belőle egy 4 cm-es darabot, félretesszük a díszítéshez, a többit nagyjából felaprítjuk, turmixkehelybe tesszük.
A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a fokhagymával, valamint a tejföllel és a borral együtt az uborkához adjuk, péppé turmixoljuk. Elkeverjük az erőlevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Gondosan lefedjük, 2 órára behűtjük. Tálaláskor leszűrjük a levest, ízlés szerint egy kevés citromlével savanyítjuk, erőleveses csészékbe vagy mélyebb tálkákba szedjük.
A paradicsomot megmossuk, magjait eltávolítjuk, és a félretett uborkával együtt apró kockákra vágjuk. Meghintjük vele a leves tetejét és néhány kaporszállal díszítve jó hidegen tálaljuk.