A spárgakrémleves nem melegíthető
Gyorsan kell megenni ezt a krémlevest!
A krémlevesek rajongói mindig szívesen próbálnak ki egy új ízt: a spárgakrémlevesben sem fognak csalódni, de ezt a típust érdemes minél előbb elfogyasztani.
2012.01.08 07:29ma.hu - Fotó: gardenofeaden.blogspot.comAkik szeretik a krémleveseket, örülni fognak ennek az ízgazdag változatnak. Igyekezzünk hamar megenni, mert nem melegíthető.

Hozzávalók 4 személyre:
- 400 gr zöldspárga
- 1 csokor újhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 8 dl tyúkhúsleves (kockából)
- 80 gr rizsliszt
- 3,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- só, fehér bors
- 2 szál fodros petrezselyem
- 4 evőkanál kész "sült borsó" (levesbetét)
A spárgát megmossuk, fás szárát levágjuk, 8-12 spárgafej kivételével felaprózzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az olajon megfonnyasztjuk az újhagymát, rádobjuk a felaprózott spárgát, 1 percig pirítjuk.
Felöntjük a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20 perc). Közben a spárgafejeket egy külön edénykében 2-3 evőkanál vízzel, v. húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk.
A rizslisztet elkeverjük a tejjel, a szelíden forrdogáló leveshez keverjük, 10 percig főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk, az egészet átszűrjük, és a főzőedénybe visszatéve felforraljuk, lehúzzuk a tűzről.
A tojássárgákat simára keverjük a tejszínnel, vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve a forró leveshez adjuk, végül ízlés szerint sóval és frissen őrölt fehér borssal fűszerezzük.
Erőleveses csészékbe szedjük, a tetejükre helyezzük a főtt, leszűrt spárga-fejeket és petrezselyemlevéllel vagy néhány szem "sült borsóval" díszítve azonnal tálaljuk.
Italajánlat: száraz fehérbor