A boros-meggyes gyümölcsleves titka...
Részegesen jobb a meggy?
A borral készült ételek őszi időben igen jól jöhetnek - a forraltboron túl melegítsen minket a gyümölcsleves is!
2011.10.31 06:44ma.huHa még nincs ötlet az ebédre, válasszuk a borral készülő "részeges meggylevest!"

Hozzávalók 4 személyre:
- 600 gr meggy
- 1 citrom
- 2 dl félédes vörösbor
- 120 gr cukor
- 1 csipet só
- kisujjnyi fahéj
- 6-8 szem szegfűszeg
- 30 gr rizsliszt
- 2 dl tejföl
A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A citromot folyó, forró víz alatt alaposan megsikáljuk, héjából két ujjnyi csíkot levágunk, levét kinyomjuk, átszűrjük. 8 dl vizet felforralunk a borral, a cukorral, a sóval, a citromlével, a citromhéjjal, a fahéjjal és a teatojásba zárt szegfűszeggel. Beledobjuk a meggyet, éppen csak felforraljuk.
A rizslisztet simára keverjük a tejföllel, a levesből elvett 1-2 merőkanál lével felhígítjuk, a szelíden forrdogáló levesbe öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 3 percig forraljuk.
Lehúzzuk az edényt a tűzről, lefedjük és hideg vízbe állítva teljesen kihűtjük. 3-4 órára hidegre tesszük. Tálaláskor eltávolítjuk a levesből a fahéjat, a citromhéjat és a teatojást, a levest mélytányérokba, v. tálkákba-csészékbe szedjük.
Tejszínhabrózsával, vágott mandulával, citromfűlevélkékkel díszíthet-jük. Jéghidegen, másnap az igazi!
Változat: Készíthetjük bármely más, karakteres ízű gyümölcsből is. A bogyósokat (pl. ribizli, egres, málna, szeder, áfonya) habarás előtt tanácsos áttörni, mert sok a magjuk és a héjuk sem gusztusos a levesben!
Kapcsolódó írások:
- Szeretne egy egészen új pudingot?
- Lesse el: tojásleves, nagyon másként!
- Ez igen: egészséges, csalogató édesség grépfrúttal!
- Őszi hangulatban: télies saláta, virslivel
- Nem diétás, de ínyenc a kolbászos sajtos tekercs...
- Ideális a rokfortdip, ha mártogatni vágyunk
- Elcsábít a csőben sült répa!
- Hideg Meggyleves - videóval