Eljött a nagy buli ideje!
Szilveszter: hagyományok, sminkek, kaják, koktélok, bulik...
December 31 a Gergely-naptár utolsó napja. Valaha ezen a napon pisztolylövésekkel és harangok hallatásával üldözték el a démonokat és a gonosz szellemeket. A fogadkozások - és az őrült bulik - napja...
2009.12.31 13:28Hagyományok

Szilveszter estéjét és éjszakáját ma is - hasonlóan, mint régen, de igazodva a mai korhoz - ünneplések és rendezvények ölelik körül. Még ma is él az alábbi mondás: Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is. Ez a nagy fogadalmak ideje, amiket - attól függően, mennyire tartjuk be a magunknak adott szavunkat - ideig óráig meg is szoktunk tartani.
A szilveszter és Újév talán a leggazdagabb babonákban. Még a hitetlenek is "varázsolnak" valamit ezen a napon. Álarcot húznak, hogy elijesszék az óévet magával vivő szellemet, vagy szerencsepénzt tesznek a tárcájukba. Sok családban szokás ezen a napon a szerencsepogácsa sütése. A legjobb nap ez a gazdagság varázslásra, gazdaggá teszi az új esztendőnket, ha ilyenkor pénzt találunk.
A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon. A hagyományos ételek fogyasztása is bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. A malac előre túrja a földet, vagyis "kitúrja a szerencsét", sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következő évre.
A lábasjószág, csirke, vagy tyúk fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja a szerencsénket. Ezen a napon tilos a mosás, teregetés, mert az valaki halálát hozza. Tilos levinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Azt tartják, a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hanem hagyjunk időt egy jósálomra is!
Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet. A szilveszter éjjelén megfájduló fog valaminek a halogatását jelöli, amit már nem szabad tovább görgetnünk az új esztendőben. Ezen az estén szokás az ólomöntés, vagy - ez az egészségre kevésbé veszélyes, ám ugyanolyan hatékony módszer - a faggyúöntés. Az egyiknél ólmot olvasztanak, a másiknál gyertyafaggyút, vagy viaszt. Minkét eljárás azonos. A felmelegített anyagot hideg vízbe öntik, és megnézik, milyen alakot vett fel.
Az alakok formák jellegzetességei utalnak a jövendőre, a formák egymásutánisága az időben előre haladó eseményeket vetíti előre. Éjfélkor az első óraütéskor elfújják a gyertyát, és csak az utolsó óraütéskor gyújtják meg újra (ekkor durran a pezsgő dugója is!). Aki ilyenkor hátra nézve nem látja meg a saját árnyékát, az bizony megrendelheti a koporsóját.
Távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt öntsenek ki a földre - azért ne a háziak féltett perzsaszőnyegére - mielőtt a többiekkel koccintana, hogy a kedvessel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor "dől a lé" egész évben.
Smink
A szilveszter a külsőségek ünnepe, a jó értelemben vett ízléstelenségünké. Nyugodtan el lehet készíteni a legvadabb, legőrültebb, legfantasztikusabb sminket is.
- Addig, amíg a fürdőkádban áztatjuk magunkat, tegyünk fel egy nyugtató pakolást az arcunkra, hogy a bőrünk is "átérezze" az ünnepi készülődést.
- A sminkelést kevés alapozóval kezdjük, ha nem szeretjük, jó a színezett hidratáló krém is, de valamelyik szükséges, hogy a téli szürkés, fakó bőrszínt eltüntessük egy kicsit.
- Ez az a nap, amikor mindent szabad: erős színeket, csillogó árnyékolókat felvinni, a szem is és a száj is hangsúlyos lehet egyszerre (de csak most!), szóval lehet a smink nagyon feltűnő!
Ha semmit nem tudunk kitalálni, akkor sem kell elkeseredni; a szokásos sminkünk felrakása után egy szemceruzával rajzoljunk az arcunkra apró motívumot (virág, szív, csillag). Ha még erre sem merünk vállalkozni, vegyünk illatszerboltban testmatricát, és azt ragasszuk fel az arcra, vállra, dekoltázsra, vagy bárhová, ahol "kilátszik".
- A merészebbek bátran kísérletezhetnek bármilyen színnel (akár kék szájjal is, ha a ruhánk is kék), bármilyen szemfestési technikával (akár a cicás 60-as évekbeli fekete tussal is), a lényeg,hogy jól érezzük magunkat vele, de azért vigyázzunk, hogy azért a közönségesség csapdájába ne essünk bele! Szilveszterkor mindenképp ruhánkhoz igazítsuk a sminkünket. Tegyük szemünk köré a ruha alapszíneit. Ha vörösbe öltözünk, legyen sok vörös, aranynál arany, feketénél esetleg ezüst.
Használjunk strasszokat, díszeket, amelyeket ilyenkor az utcán is árusítanak, de a sminkellátó boltokban biztos, hogy szebbnél szebbeket találunk. Ami a legszebb lehet, fessük meg arcunkat: egy pillangó a szem körül, egy virág, csillag, vagy csak egyszerû minták... bármi, ami szép, hobós, illik a ruhánkhoz. Használhatunk erõteljes színeket ajkainkon és afölé helyezzünk szájfényt. Tegyük arcunkra, de ugyanúgy dekoltázsunkra, vagy karunkra fénylõ porpúdert.
Töltsünk el, szánjunk idõt szilveszteri sminkünk kitalálására és akár csináljunk fõpróbát, mert nem kétséges: a véglegesnek tökéletesnek kell lennie...
Kaják

Újévkor a babona szerint egyes ételek fogyasztása bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást hoz. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása meghozza a szerencsét. A malac "kitúrja a szerencsét", azonban a lábasjószág, csirke, vagy tyúk fogyasztása ilyenkor tilos, mert az elkaparja a szerencsénket.
Íme, néhány tipikus étel amit ilyenkor készítünk:
Szilveszteri korhelyleves
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
20 dkg füstölt kolbász,
10 dkg húsos füstölt szalonna,
2 dl tejföl,
1 babérlevél,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
1 evõkanál Vegeta,
1 evõkanál liszt,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1/2 citrom leve és héja,
késhegynyi törött fekete bors,
csipetnyi cukor.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. A tűzrõl lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután 1 evőkanál vizet ráöntve, hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük szúk egyliternyi vízzel. Beleszórjuk a Vegetát, a borsot, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a citrom apróra vágott héját, és befedve felforraljuk. 20 percig fõzzük. Közben a kolbász bõrét lehúzzuk, és felkarikázzuk. A fõzés félidejében beletesszük a levesbe. Végül belekeverjük a fél dl vízzel és liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk. Csak akkor ízesítjük a citromlével, ha nem elég savanyú.
Bécsi házi kocsonya
Hozzávalók:
50 dkg sertésbőrke,
2 sertésköröm,
1 sertéscsülök,
4 ecetes uborka,
4 tojás,
25 dkg vegyes zöldség,
2 vöröshagyma,
1 evőkanál fűszerkeverék,
1 kávéskanál szemes bors,
1 kávéskanál só.
Miután minden anyagot jól megtisztítottunk, megmostunk, 2 liter hideg vízben feltesszük főni a bőrkét, a körmöt és a csülköt. Ha meggyőződtünk arról, hogy a hús és a bőr vajpuha, kivesszük, a levet átszűrjük, majd a megtisztított zöldséggel, egy hagymával, a fűszerkeverékkel, a borsszemmel és a sóval ismét felfőzzük. Közben a csülökről és a körömről lefejtett húst és bőrt hűlni hagyjuk, majd kis darabokra vágjuk.
A forró levet ráöntjük a jénai tálban lévő anyagra. Amikor a kocsonya kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük. Másnap tálalhatjuk úgy, hogy szeletet vágunk belőle, és ecetes-olajos hagymával, őrölt borssal és sóval rakjuk az asztalra. Külön tálalandó hozzá ecetes-olajos hagymakocka.
Újévi malac sült
A sült malac az újévi asztal legszebb dísze. Az állat ne legyen több 3-4 hetesnél. A kibelezett, megtisztított malacot kívül-belül megmosom, sóval bedörzsölöm, majd 1-2 óra hosszat állni hagyom. Szárazra törlöm, belülről meghintem köménymaggal, majorannával, majdegy darab kenyeret vagy zsemlét teszek a hasába, hogy a kicsorgó nedveket felszívja. A tepsi aljára hurkapálcákat teszek és erre helyezem a malacot, lábait a teste alá hajlítom. Füleit és a farkát alufóliába csavarom, nehogy megégjen.
Forró sütöben, lassú tűzön sütöm, időnként megdörzsölöm füstöltszalonnával. Ha sütés közben a malac börén hólyagok képződnének, villával, vagy hústűvel óvatosan felszúrom szalonnával elsimítom. Mikor már szép piros, ropogós a bőre, húsvágó deszkára rakom, fejét levágom, nehogy a fejben lévő gőzök megpuhítsák a ropogós bőrét. A malacot hosszában kettévágom és felszeletelem. A tálon eredeti alakjára összerakom, szájába velesült almát vagy citromot teszek. Párolt káposztával, burgony tálalom.
Töltött káposzta
1 kg savanyú káposzta,
1 kg kövéres sertéshús,
15 dkg rizs,
2 tojás,
1 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 mk töröttbors,
1 ek paprika,
só,
zsír,
kéttenyérnyi bőrke,
20-25 szem egészbors.
A húst ledarálom, a rizst félpuhára főzöm, a hagymát apróra vágom és zsíron aranysárgára pirítom, majd mindezeket összekeverem a tojással, a zúzott fokhagymával, a töröttborssal, egy teáskanálnyi sóval és a pirospaprikával. A masszából gombócokat formálok. Egy nagy fazék aljára terítem a jó darab bőrkét (ez sűríti a káposztát), erre jön a káposzta kétharmada, majd a gombócok, végül a maradék káposzta.
Megszórom egészborssal, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Felforralom és lassú tűzön kb két óra hosszat főzöm. Nem kerül bele rántás. Tejföl, puha kenyér és a végén bilagit legyen hozzá...

Grillezett virsli
A virsliket 1-1,5 centiméterenként egyik oldalon bevagdalom, megkenem zsiradékkal, majd izzó parázs felett, illetve grillkészülékben mindkét oldalát ropogósra sütöm.
Virsli pongyolában
5 pár virsli,
1 csomag (450 g) mélyhűtött leveles tészta,
1 tojás.
A virsliket megfőzöm. A leveles tésztát hagyom kiolvadni, majd kisodrom 1 cm-es vastagságúra és 10 csíkot vágok belőle. A csíkokat átfedéssel rátekerem a virslikre. Kivajazott sütőlemezre teszem őket, tetejüket megkenem sózott, felvert tojással és forró sütőben szép pirosra sütöm. Melegen, vagy hidegen kitűnő étel.
Hagymás virslisaláta
4 pár virsli,
2 fej hagyma,
só,
bors,
cukor,
ecet,
olaj,
apróra vágott petrezselyemzöld.
A hagymát vékony karikákra vágom, rászórok egy mokkáskanálnyi sót, két evőkanálnyi cukrot és összekeverem. Mintegy 10 percnyi állás után borsozom, beleteszek 2 evőkanálnyi ecetet és egy evőkanálnyi olajat, majd felöntöm két deci vízzel és belekarikázom a börös virslit. Beleteszek 1 evőkanálnyi azróra vágott petrezselyemzöldet és pár órára a hűtőbe teszem
Desszertek
Kókuszgolyó
Hozzávalók:
5 dkg kakaó,
10 dkg vaj,
20 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
40 dkg darált háztartási keksz,
1/2 dl rum,
kevés tej,
kókuszreszelék,
magozott meggybefőtt.
Elkészítés: A kakaót, a vajjal, a darált dióval, a porcukorral és a darált háztartási keksszel össze kell dolgozni a rum és kevés tej segítségével úgy, hogy kemény masszát kapjunk. Ebből a masszából apró golyókat kell formázni és megforgatni kókuszreszelékben. A golyók belsejébe lehet tenni kimagozott meggybefőttet, akkor az íze sokkal finomabb.
Madártej
Hozzávalók:
1 liter tej,
5 egész tojás,
15 deka porcukor,
fél rúd vanília,
6 deka mandula.
Elkészítés: A tejet felforraljuk vaníliával és cukorral. 5 tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk és kis kanállal a forrásban levő tejbe szaggatjuk éppen úgy, mint a galuskákat szoktuk. A kifőzött habgaluskákat, miután megduzzadtak, habszedőkanállal óvatosan kiszedjük és tálaló tálba rakjuk. A héjától megtisztított mandulát vékony szeletekre vágjuk és ezzel a galuskákat megtűzdeljük.
5 tojássárgáját 1 deci tejjel elkeverünk jó simára, s hozzáöntjük a felfőzött vaníliás tejhez, és a kellő sűrűségűre hevítjük. Nem szabad felforrnia. Ha a tűzről levettük, állandóan keverjük, míg kihűl, s langyosan ráöntjük a galuskákra, 1-2 órára hideg helyre állítjuk, s jól lehűtve tálaljuk.
Köményes stangli
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
1,5 dkg élesztő,
1 tojás,
kevés tej,
tojásfehérje,
vaj a kikenéshez.
Elkészítés: Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kisodorjuk, négyszögekre vágjuk, megkenjük tojásfehérjével és összesodorjuk. Stanglikat formálunk, kikent tepsire rakjuk. A tetejét tejjel bekenjük, meghinjük köménymaggal, megkelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Sajtos rudacska
Hozzávalók:
Tészta: 36 dkg liszt,
24 dkg margarin,
2-3 evőkanál tejföl,
1 tojássárgája,
1/2 kanál só,
18 dkg sajt.
Elkészítés: Kétszer nyújtjuk és hajtogatjuk, majd 1 órára a hűtőbe tesszük. Utána 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és az egészet bekenjük a tojás és tejföl keverékével. A tetejét megszórjuk sajttal és utána derelyevágóval feldaraboljuk.
Sajtos masni
Hozzávalók:
50 dkg mélyhűtött leveles tészta,
5 dkg reszelt sajt,
1 egész tojás a kenéshez.
Elkészítés: A leveles tésztát 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tojással bekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval vagy éles késsel 5x2 cm-es csíkokra vágjuk. A lapocskákat megcsavarjuk, és a sütőlemezre helyezve forró sütőben (200-230 fokon) kisütjük.
Koktélok, bólék

Mikor készítenénk gyönyörű és finom koktélokat, ha nem Szilveszter éjjelén? Persze a pezsgő önmagában is nagyon-nagyon-nagyon finom, a kísérletező kedvűek talán szívesen kipróbálnának egy-egy különleges koktélt. Az évezred utolsó napján mindenképpen valami mást kell csinálni, mint eddig bármikor. Készülj, tervezz, végy italokat, kevergess, próbálgass. A sorrendtõl azonban nem mindig jó eltérni. Lajsz András, a legismertebb magyar mixer állította össze a következő a hat koktélt.
Pina Colada
Egy kellemes, kókuszízű, ananásszal megbolondított, fehér ital.
Hozzávalók:
4 cl fehér rum,
2 cl kókuszszirup
2 dl ananászjuice,
2 cl tejszín
Díszítés: ananászgerezd, koktélcseresznye
Szerelmi bájital
Az alkoholtilalom idején Amerikában azért kezdték el keverni az italokat, hogy ne legyen feltűnő, mit isznak. Egy kis üdítõ, egy kis alkohol...
Hozzávalók:
2 cl vodka,
4 cl Bailey's
5 cl Amaretto,
1 öntet gránátalmaszirup
Díszítés: koktélcseresznye
Café Macho
Ezt a koktélt kimondottan férfiak számára találták ki, hogy a bulikon biztosan felpörögjenek! Csak vigyázni vele!
Hozzávalók:
4 cl kávélikõr,
4 cl tequila
Díszítés: Carambola, kék színű, száras koktélcseresznye
Sex on the beach Szex a tengerparton!?
Szerintem senki nem utasítaná vissza ezt a meghívást...
Hozzávalók:
4 cl vodka,
2 cl õszibaracklikõr,
1 dl ananászjuica,
1 dl áfonyajuice
Orgazmus
A beteljesülés italának nevezik ezt a koktélt...
Hozzávalók:
2 cl Amaretto,
2 cl Charleston Follies,
2 cl Bailey's
Díszítés: Phisalys
Pezsgõkoktél
Egy eperízű, szerelem színű pezsgõ.
Hozzávalók:
1 cl eperszirup
1 cl Misty Peach,
felöntve száraz pezsgõvel
Díszítés: koktélcseresznye szár nélkül, mentalevél
Ananászbólé
1 ananász
80 dkg eper
8 evőkanál kókuszlikőr
8 evőkanál fehér rum
8 evőkanál citromlé
1,6 l behűtött, szűrt almalé vagy félédes fehérbor
Az ananászt meghámozzuk, félbevágjuk, 4-4 hosszanti szeletre-gerezdre vágjuk, torzsáját a zöldjével együtt kivágjuk, félretesszük a díszítéshez. A többit apróra felkockázzuk, mély tálba szórjuk. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 4 szemet félbevágunk és fogvájóval az ananásztorzsába szúrjuk, a többit felaprózzuk és az ananászhoz adjuk. Meglocsoljuk a likőrrel, a rummal és a citromlével, jól behűtjük. Tálaláskor felöntjük az almalével, nagyobb kelyhekbe szedjük, és az ananászbóbitával díszítve kínáljuk.
Margarita
Hozzávalók 1 pohárhoz:
fél citrom
6 cl tequila
2 cl Curacao
5 cl citromlé
fél teáskanál tabasco szósz
jég
Elkészítés: A citromot alaposan megmossuk, levágunk belőle egy szép karikát, a maradék darabbal körbekenjük a pohár szélét, és a poharat sóba mártjuk. A tequilát, a Curacaot, a citromlevet, a tabascot, a jeget sékerbe öntjük, összerázzuk. A pohárba szűrjük az italt, a citromkarikával díszítjük, és tálaljuk.
Martini-koktél
1/6 rész Martini Bianco,
1/6 rész Martini Dry,
1/6 rész gin,
3/6 rész almalé,
jégkocka és meggyszemek.
Keverőpohárba koktélonként egy-két jégkockát teszünk, ráöntjük a gint majd a vermutokat. Keverőkanállal gyors mozdulatokkal összekeverjük. Nagyobb koktélospohárba töltve meggyszemekkel díszítjük, akár az aljára helyezve, akár koktélpálcikára tűzve.
Zöld álom
8 dl pezsgő,
7 dl limonádé,
7 cl kivilikőr,
7 cl dinnyelikőr,
jég,
2 kivi
Az alapanyagokat bőséges mennyiségű jéggel egy nagyobb kancsóban összekeverjük, majd felszeletelt kivivel díszítjük.
Tüzes bólé
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
5 szegfűszeg,
1 narancs héja,
2 üveg (7 dl-es) vörösbor,
1 kis cukorsüveg (2,5 dkg),
2,5 dl rum
1. A szegfűszeget és narancshéjat kis vászonzacskóba kötjük, a vörösborral együtt tűzálló bóléstálban vagy rézüstben felforrósítjuk (nem főzzük), tűzre téve forrón tartjuk.
2. A vászonzacskót kivesszük, a cukorsüveget tűzfogó vassal az edény fölé fektetjük, rummal lelocsoljuk és meggyújtjuk.
3. Mielőtt a láng kialudna, merítőkanállal újra rumot öntünk rá. A cukornak a borba kell csöpögnie. A bólét forrón tálaljuk.
Hűsítő bólédesszert
2 narancs,
2 banán,
2 őszibarack,
25 dkg bármilyen piros gyümölcs (fagyasztott magozott meggy, eper, málna, ribizli stb.),
10 dkg porcukor,
1-1 dl narancslikőr és rum,
1 palack édes fehérbor
, 1 palack édes pezsgő,
6 szem kockacukor,
fél kancsó jégkocka

Előkészítése: a narancsokat gondosan, meleg vízben megmosom, letörülgetem, majd a kockacukrokkal ledörzsölöm a héját. A narancshéjas cukrot mély bólés tálba rakom. A narancsokat meghámozom és karikákra vágom, a karikákat kis kockákra aprítom. Magjait eltávolítom, és a cukorra teszem. Beleöntöm az összes többi feldarabolt gyümölcsöt, majd ráhintem a porcukrot. A likőrrel és a rummal meglocsolom. A tálat szorosan befedem és a hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem.
Elkészítése: tálalás előtt belezúdítom a jégkockákat, óvatosan összekeverem, majd az ugyancsak órák óta hűtött bort ráöntöm. Feltöltöm a pezsgővel is, és csészékbe osztva azonnal kínálom, ügyelve arra, hogy a gyümölcsből is jusson mindenkinek.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06