Téli fesztivál Gödöllőn
Rengeteg szarvasgombánk van - nagyhatalom leszünk?
A szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.
2012.01.17 10:06ma.huHarmadik alkalommal rendezik meg a téli szarvasgomba ünnepet Gödöllőn. Idén január 29-én a gödöllői Művészetek Háza ad otthont vasárnapi családi és szakmai eseménynek.
A "fesztivál" szervezését a Gödöllői Szarvasgombász Egylet és város önkormányzata, vállalta magára.
Az egész napos ünnep célja, hogy felélesszék a feledésbe merült szarvasgomba kultúráját, hiszen Magyarország még a XX. század elején is "szarvasgomba nagyhatalomnak" számított. Már csak azért is érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek a különleges gomba fajnak, mert Magyarországon jelenleg is 160 fajt tartanak nyilván belőle, amelyből 6- 8 alkalmas az emberi fogyasztásra.
A legízletesebb, francia társához hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz az egyik főszereplője a vasárnapi ünnepségnek, de a többi szarvasgomba fajról is mindent meg lehet tudni, hiszen szakmai találkozónak is otthont a Művészetek Háza.
Aki szívesen találkozna magyar szarvasgombászokkal és kutyáikkal, kíváncsi arra, hogy kik és hogyan gyártják az ízletes alapanyagból készült termékeket, illetve aki érdeklődik e gomba ültetvényezésének kulisszatitkai iránt, annak feltétlenül ott a helye vasárnap Gödöllőn - családostul.
Az érdekes előadások mellett mennyei ízek fogadják majd a látogatókat, a legfinomabb szarvasgombás fogásokat mesterszakácsok készítik el. A csipegetés után a kisebbek a berendezett játszóházban műsorokkal, a nagyobbak egyebek mellett vásári forgatagban múlathatják az időt.
Idén a szervezők lehetőséget nyújtanak a látogatóknak a kutyás keresés megismerésére sőt ültetvényezésre is.
A szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy a szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.
Lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljék. Ezeket a gombás ételeket Ferenc József osztrák császár és magyar király is ismerte - kedvenc levese a szarvasgombás csicsókaleves volt -, de Mária Terézia királynő is szívesen használta fűszerként szárnyas ételekhez. Épp ideje, hogy a már-már elfeledett szarvasgomba-kultúra visszakerüljön méltó helyére, és ehhez a Gödöllőn élő és dolgozó szakembergárda nagy segítséget nyújt.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
- 6:24 Brutális vihar Európa-szerte - apát és fiát elnyelte a föld
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06