Téli fesztivál Gödöllőn
Rengeteg szarvasgombánk van - nagyhatalom leszünk?
A szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.
2012.01.17 10:06ma.huHarmadik alkalommal rendezik meg a téli szarvasgomba ünnepet Gödöllőn. Idén január 29-én a gödöllői Művészetek Háza ad otthont vasárnapi családi és szakmai eseménynek.
A "fesztivál" szervezését a Gödöllői Szarvasgombász Egylet és város önkormányzata, vállalta magára.
Az egész napos ünnep célja, hogy felélesszék a feledésbe merült szarvasgomba kultúráját, hiszen Magyarország még a XX. század elején is "szarvasgomba nagyhatalomnak" számított. Már csak azért is érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek a különleges gomba fajnak, mert Magyarországon jelenleg is 160 fajt tartanak nyilván belőle, amelyből 6- 8 alkalmas az emberi fogyasztásra.
A legízletesebb, francia társához hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz az egyik főszereplője a vasárnapi ünnepségnek, de a többi szarvasgomba fajról is mindent meg lehet tudni, hiszen szakmai találkozónak is otthont a Művészetek Háza.
Aki szívesen találkozna magyar szarvasgombászokkal és kutyáikkal, kíváncsi arra, hogy kik és hogyan gyártják az ízletes alapanyagból készült termékeket, illetve aki érdeklődik e gomba ültetvényezésének kulisszatitkai iránt, annak feltétlenül ott a helye vasárnap Gödöllőn - családostul.
Az érdekes előadások mellett mennyei ízek fogadják majd a látogatókat, a legfinomabb szarvasgombás fogásokat mesterszakácsok készítik el. A csipegetés után a kisebbek a berendezett játszóházban műsorokkal, a nagyobbak egyebek mellett vásári forgatagban múlathatják az időt.
Idén a szervezők lehetőséget nyújtanak a látogatóknak a kutyás keresés megismerésére sőt ültetvényezésre is.
A szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy a szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.
Lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljék. Ezeket a gombás ételeket Ferenc József osztrák császár és magyar király is ismerte - kedvenc levese a szarvasgombás csicsókaleves volt -, de Mária Terézia királynő is szívesen használta fűszerként szárnyas ételekhez. Épp ideje, hogy a már-már elfeledett szarvasgomba-kultúra visszakerüljön méltó helyére, és ehhez a Gödöllőn élő és dolgozó szakembergárda nagy segítséget nyújt.