Szent János-napi borszentelés

Kiváló az idei minőség az egri borvidéken

Szent János-nap alkalmából az egri bazilikában a hagyománynak megfelelően kedden megszentelték az új borokat.

2011.12.27 19:37MTI

A szertartás után a városházán az Egri Hegyközségi Tanács adott tájékoztatást a védett eredetű borok termésátlagairól. Varsányi Lajos, a tanács elnöke elmondta, hogy az egri borvidéken a termés mennyisége csaknem kétszerese a tavalyinak, de így is csak erős közepesnek mondható, a minőség viszont kiváló. A klasszikus egri bikavér alapjául szolgáló szőlőfajtákból például több mint 14 ezer tonna termett az idén. Ez évben sem a növényvédelemmel, sem az értékesítéssel nem volt gond az egri borvidéken - áll a közleményben.

A János napi borszentelés és borivás rituáléját már a 15. századi magyar misekönyvekben is megemlítik. A bort, vagyis "Szent János szerelmét" a karácsony utáni harmadik napon áldják meg. Az 1499-ben keletkezett pécsi misekönyvben is így van leírva.

A 18. század közepéig a karácsony háromnapos ünnep volt, a harmadikon ünnepelték Szent János evangélista emlékét, ezen a napon szentelték meg a bort, a Jánosok pedig szőlőhegyi mulatságra, pinceszerre hívták meg rokonaikat, barátaikat.

A pogány germánok körében a téli napforduló idején bemutatott áldozatok utáni borivás szokása annyira népszerű volt, hogy a térítő keresztény egyház sem tudta kiirtani, ezért igyekezett átformálni és arra ösztönözte új híveit, hogy a szentek emlékére igyanak. János tiszteletének egyik sajátos fejleménye a "Szent János áldása", vagyis ez a búcsúpohárra, a társaság szétoszlása előtti utolsó pohár borra utal.

A Szent János napi borszentelés egyházi magyarázat szerint azt jelenti, hogy ha a hívő buzgó imával veszi magához a nedűt, akkor az megóvja a testi és a lelki bajoktól, az utazás alkalmával fenyegető veszedelmektől, az ördög kísértéseitől.

A borszentelés hagyománya János napon a mai napig él az ország bortermelő vidékein. Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve. A szentelt bort a népi gyógyászatban is alkalmazzák, főként torokfájás esetén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.