Ugorhat az ankarai kiruccanás

Sarkozy megsértette Törökországot?

A török-francia viszony többet érdemel a török kormányfő szerint annál a néhány órás látogatásnál, amelyet Nicolas Sarkozy francia elnök tervez péntekre Ankarába.

2011.02.24 09:36MTI

Sarkozy nem mint francia államfő, hanem mint a G20 országcsoport elnöke tesz villámlátogatást Törökországban; török diplomáciai forrásból úgy tudni, legfeljebb hat órát tölt majd a kis-ázsiai országban.

Recep Tayyip Erdogan az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban "a Törökország és Franciaország közötti történelmi kapcsolatokra" hivatkozva azt mondta, a török-francia viszony ennél többet érdemel.

A török miniszterelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Sarkozy csaknem négy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta nem tett hivatalos látogatást Törökországban, miközben a török elnök és ő maga is kormányfőként járt hivatalos látogatáson Franciaországban.

Erdogan
tavaly tavasszal, Abdullah Gül államfő 2009 őszén volt hivatalos látogatáson Párizsban. Megfigyelők szerint jelentősen megterheli a francia-török viszonyt, hogy Sarkozy elnök - akárcsak a német kormány - ellenzi, hogy Törökország az Európai Unió teljes jogú tagállama legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.