Rengeteg sebesült

Három halott: Jemenben összecsaptak a tüntetők és rendőrök

Hárman meghaltak és tizenkilencen megsebesültek rendőrök és tüntetők heves összecsapásaiban csütörtök éjjel a jemeni Ádenben, ötre növelve két nap alatt a demonstrációk halálos áldozatainak számát a déli városban

2011.02.18 10:55MTI

Áden több negyedében késő éjszakáig folytak a harcok a 32 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelő tüntetők százai és a rendőrség között - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. Előző nap, csütörtökön már a hadsereget is bevetették, miután a tiltakozók és a rendfenntartó erők szerdai heves összeütközéseiben ketten életüket vesztették, és húszan megsebesültek.

Az al-Dzsumhúríja kórház egyik vezetőjének pénteki közlése szerint a hozzájuk bevitt három halottal éles lövedékek végeztek.

"A nép a rezsim bukását akarja" - skandálta éjjel több száz dühös fiatal tüntető az ádeni al-Mualla negyedben, és leszaggatta az utcákat díszítő elnöki képeket. A rendőrök könnygázt vetettek be, s lövéseket is leadtak, hogy szétoszlassák a tüntetőket, akik kődobálással válaszoltak. Szemtanúk szerint egy másik negyedben, Kráterben a tiltakozók felgyújtották a helyi önkormányzat épületét és egy szolgálati autót. Oszmán Sejk negyedben szintén lángba borították az ottani városházát.

Száleh államfő még csütörtökön bejelentette, hogy bizottságot hoznak létre az ádeni zavargások kivizsgálására, s a déli kikötővárosba küldte alelnökét, Abed Rabbo Manszúr Hádit. A fővárosban, Szanaában vasárnap óta mindennaposak a tüntetések, időnként összecsapásokkal a kormányzat ellenfelei és hívei között.

A Facebook és a Twitter közösségi oldalakon terjed egy felhívás az "Egymillió ember" tüntetéssorozatra "a harag péntekén" minden jemeni városban. Taizzban, az ország második legnagyobb városában péntek délelőtt a kormányt támogató ezrek vonultak az utcákra, még a délutánra várt kormányellenes demonstrációk előtt.


Jement krónikus munkanélküliség és szegénység sújtja. A hatóságok az utóbbi hetekben egy sor szociális és gazdasági intézkedést hoztak, egyebek közt béremeléseket is végrehajtottak. A hatalomnak ezenkívül fel kell vennie a harcot egy szeparatista mozgalommal az (1990-ig önálló) déli országrészben, valamint az országban tevékeny al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fenyegetésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.