Hetedik napja tart a harc

Az elnök hívei rátámadtak a tüntető diákokra Jemen fővárosában

A jemeni elnök botokkal és szúróeszközökkel felszerelkezett hívei rátámadtak csütörtökön a hatalom ellen tüntető diákokra a szanaai egyetemnél, a hetedik napja tartó rendszerellenes tüntetések színhelyén.

2011.02.17 11:54MTI

A kormánypárti tüntetőket a helyszínre vezényelt rendőrök sem tudták megállítani. Meg tudták viszont akadályozni azt, hogy a hatalom hívei üldözőbe vegyék a menekülő diákokat, akik mintegy százan voltak. Helyszíni tudósítások szerint az összecsapásokban tizenkét ember megsebesült.

Hírügynökségek arról számoltak be arab tévéállomásokra hivatkozva, hogy Ádenben és Taizzban is összecsapások voltak tüntetők és a hatalom hívei között, a halálos áldozatok és a sebesültek száma pedig egyre nő.

Közben az ország északi részén tevékenykedő síita lázadók is hallatták hangjukat. Vezérük, Abdel-Malik al-Húszi arra szólította fel a jemeni népet, hogy "használja ki a történelmi pillanatot a gyökeres változások véghezviteléhez és a bűnözők hatalmának megdöntéséhez".


A 32 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök azt ígérte, hogy elhalasztja az áprilisban esedékes parlamenti választást, és nem indul a két év múlva rendezendő elnökválasztáson.

Azt is mondta, hogy hajlandó felújítani a párbeszédet a reformokról, és meghallgatni a politikai ellenfelek programját.

Az ellenzéki pártkoalíció vezetője, Muhammad Abdel Malek al-Mutavakil közölte, hogy nem támogatja az utcai erőszakot, és össznemzeti konferencia megtartását javasolja a legfőbb politikai erőknek és a lázadóknak, hogy kidolgozzák a békés hatalomátadás menetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.