Módosul a bevett gyakorlat

Sarkozy arra kéri a kormánytagokat, amit maga sem szívesen tesz meg

A francia kormánytagok külföldi meghívásait ezentúl engedélyeztetni kell, noha a jelenlegi elnök amerikai vagy mexikói nyaralását is üzletember barátai fizették.

2011.02.09 12:59MTI

Nicolas Sarkozy francia államfő szerdán közleményben jelezte, hogy ezentúl a kormánytagok külföldi meghívásait az elnökség diplomáciai osztályának beleegyezésével a miniszterelnöki hivatalnak kell engedélyeznie – jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója. Az elnök arra is megkérte kormánya tagjait, hogy a szabadságukat lehetőleg Franciaországban töltsék.

Az ügy előzménye, hogy Francois Fillon miniszterelnök kedden megerősítette azt a lapértesülést, amely szerint év végi pihenését az egyiptomi hatóságok meghívására az arab országban töltötte, s ott igénybe vette az egyiptomi kormányzat egyik repülőjét, a tartózkodás költségeit pedig Hoszni Mubarak rezsimje fedezte.

A múlt héten Michele Alliot-Marie külügyminiszterről derült ki hogy, év végi szabadsága idején Tunéziában egy olyan üzletember magángépén utazgatott, aki közel állt a néhány nappal később megbuktatott tunéziai elnökhöz.

A külföldi meghívásokat abból a szempontból fogják ezentúl megvizsgálni, hogy az összhangban áll-e Franciaország külpolitikájával. Ezt követően engedélyezi vagy tiltja azt meg a kormányzati titkárság - hangsúlyozta az elnök.

A szerdai francia sajtó egyöntetűen elítélte mindkét esetet, ahogy azt is, hogy francia politikusok a legmagasabb állami szinten rendszeresen elfogadnak szabadságuk idején külföldi meghívásokat, s ez évtizedek óta bevett gyakorlatnak számít.

A lapok alapvetően két problémára irányították rá a figyelmet: a politikusok etikai érzékére, amely a hatalomban töltött idővel egyre csökken, valamint arra, hogy a francia politikai elit mindig is összejátszott a tekintélyelvű arab országok vezetőivel.

A konzervatív Le Figaro ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a miniszterelnök biztonságát külföldön is biztosítani kell, ezzel magyarázható, hogy Fillon igénybe vette az egyiptomi kormánygépet. Ha pedig visszautasította volna Mubarak meghívását, aki szilveszterkor még a közel-keleti stabilitás tartóoszlopának számított, az akár diplomáciai incidenshez is vezethetett volna - véli a lap.

A baloldali Libération a most felháborodott szocialista ellenzéket kétszínűséggel vádolja, és arra emlékezteti, hogy a baloldal is hasonlóan viselkedett a hatalomban. Francois Mitterrand néhai szocialista államfő is rendszeresen tett eleget szabadságai idején egyiptomi meghívásoknak, majd később Jacques Chirac jobboldali elnök is.

Nicolas Sarkozy a megválasztását követő napon Máltára utazott, ahol egy francia milliárdos meghívására pihent annak jachtján. Az is köztudott, hogy a jelenlegi elnök amerikai vagy mexikói nyaralását is üzletember barátai fizették. Ezenkívül a marokkói király meghívását sem szokta visszautasítani: rendszeres nyaralóvendégnek számít VI. Mohammed rezidenciáin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.