Lelepleződnek: provokáció vagy történelemápolás?

Fico vasárnap Révkomáromban felavatja Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát

Cirill és Metód-szoborcsoportot lepleznek le Révkomáromban vasárnap este, a szláv hittérítők ünnepének előestéjén, s az ünnepségen részt vesz és beszédet mond Robert Fico szlovák kormányfő - jelentette be pénteken a miniszterelnöki iroda.

2010.07.02 13:54MTI

A szláv hittérítők szobra a Kossuth téri körfogalom közepén kialakított emlékhelyen lesz felállítva. Nagy valószínűséggel az a Cirill és Metód-szoborcsoport kerül a Kossuth téri körforgalom közepébe, amely jelenleg a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon van elhelyezve.

A szoborról évek óta folyik a vita, mert a révkomáromi önkormányzat nem engedélyezte köztéren való elhelyezését. A körforgalom közepén lévő terület azonban az állam tulajdonában van, így abba az önkormányzat nem szólhat bele. A Cirill és Metód-szoborcsoport a Matica Slovenská országos szervezetének a tulajdonában van, amely pénteken tárgyal az alkotás további sorsáról. A Matica révkomáromi helyi szervezete nyíltan ellenzi a szobor áthelyezését, s tiltakozik az ellen, hogy a szobor elhelyezése politika üggyé vált. A Cirill és Metód-szobrot a magyar többségű önkormányzat évek óta nem engedi köztéren felállítani, így a Matica Slovenská kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon áll. A révkomáromi önkormányzat alapvetően azért utasítja el a szláv hittérítők szobrának köztéren való elhelyezését, mert semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy Cirill és Metód jártak volna valaha ezen a vidéken és valami közük lenne a régi magyar városhoz.

"Amennyiben át kellene helyezni a szobrot, akkor csak egy arra méltó helyre, a Szent István-szobor közelébe. Megdöbbentő, hogy az egyetlen személy, aki korrekt módon velünk együtt keresi a megoldást, az a polgármester. Ez a valóság. A zsolnai és a pozsonyi politikusok játékai kezdenek veszélyessé válni az emberek számára, kiélezik a kapcsolatokat. Tőlük eltérően azonban nekünk itt kell élnünk" - nyilatkozta a közelmúltban Jozef Cernek, a Matica Slovenská helyi szervezetének elnöke.

Hozzátette: Bastrnák Tibor polgármesteren kívül eddig még senki sem tárgyalt a Maticával a szobor áthelyezéséről. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a Cirill és Metód-szobor elhelyezésének tervezett módját "a cirilli-metódi üzenet meggyalázásának tartja" - olvasható abban a közleményben, melyet Dunajsky Éva szóvivő juttatott el a MTI pozsonyi tudósítójához

"Az MKP szerint a szobor elhelyezésének ez a módja jellemző arra, hogyan is értelmezi a leköszönő kormány a hatalom gyakorlását, miközben az érvényes törvények megkerülésével, a szobor elhelyezése körüli titkolózással és hatalmi arroganciával nem érhető el semmi pozitívum, az ilyen eljárás csak helytelen provokációként értelmezhető"
- vélekedik a magyar párt.

Andruskó Imre, az MKP korábbi révkomáromi parlamenti képviselője szerint Robert Fico szándékosan hagy maga után időzített aknákat, hogy minél nagyobb zavart keltsen.

"Nincs kifogásunk Cirillel és Metóddal szemben, de a módszer ellen, ahogy Révkomárom belvárosában szobrot emelnek, határozottan tiltakozunk" -
fejtette ki Andruskó a Bumm című szlovákiai magyar hírportálnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.