Hiába csábít?

Fico a kormányfői posztról is kész lemondani a koalícióért

Robert Fico miniszteri helyekkel próbálja átcsábítani a kereszténydemokratákat, a körvonalazódó jobboldali koalíció pártjai azonban nem tárgyalnak a szlovák választásokon győztes Smer vezetőjével.

2010.06.16 08:10MTI

Sajtóhírek szerint a miniszterelnöki posztot és a miniszteri helyek felét ajánlotta fel a 8,5 százalékot szerzett kereszténydemokratáknak Robert Fico, ha hátat fordítanak a jobboldalnak és vele lépnek kormányra.

Hatalmas a csábítás – mutatnak rá az elemzők, hiszen a formálódó jobboldali kormánykoalícióban legfeljebb két miniszteri helyre számíthat a kereszténydemokrata mozgalom.

A kormányalakításról írtak alá szándéknyilatkozatot a jobboldali pártok

Politikai szándéknyilatkozatot írt alá négy szlovákiai jobboldali párt a közös kormány megalakításáról. A dokumentumot a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd vezetői írták alá kedd esti találkozójukon. Iveta Radicová, az SDKU kormányfőjelöltje közölte, hogy a dokumentumról szerdán tájékoztatják Ivan Gasparovic köztársasági elnököt. A szándéknyilatkozat szerint a négy párt tudatában van az ország jelenlegi problémáinak. Az új kormány kiemelt feladatának tekintik a gazdasági válság és a Fico-kormány felelőtlen politikájából fakadó következmények felszámolását, az új munkahelyek megteremtését, a családok helyzetének megerősítését, Szlovákia eladósodásának megállítását, a jogállam elveinek és a kisebbségek helyzetének megerősítését, a hatalom magánjellegű befolyásolása és a korrupció elleni harcot.

A felek megegyeztek abban is, hogy szakbizottságot hoznak létre, amely összeállítja a koalíció programjának téziseit, s előkészíti a koalíciós szerződés aláírásának feltételeit. A szerződés rögzíteni fogja a koalíciós együttműködés mechanizmusait is. A pártok vezetői a jövő kedden találkoznak újra, hogy megvitassák a koalíciós szerződés és a programtézisek addigra elkészülő változatát. Az új szlovák kormány megalakulásának időpontját firtató kérdésre válaszolva Radicová azt mondta, nincs szükség semmiféle sietségre.

Ivan Gasparovic hétfőn Robert Fico jelenlegi kormányfőnek, a választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnökének adott kormányalakítási megbízatást, majd bejelentette, hogy a parlamentbe bejutott többi párt elnökével is meg kívánja vitatni a belpolitikai helyzetet.

Robert Ficónak jövő hét szerdáig kell beszámolnia Gasparovicnak arról, hogy sikerrel járt-e kormányalakítási próbálkozása. A négy jobboldali párt egybehangzóan azt állítja, nem kíván tárgyalni a Smer elnökével. A Smer szombaton 35 százalékos támogatással győzött ugyan, de miután nincs koalíciós partnere, Ficónak nincs esélye a kormányalakításra. A kormányfő azt mondta: mindezek ellenére megszólít minden pártot. Ugyanakkor jelezte: realista, s ha nem fog menni a kormányalakítás, kész arra, hogy pártja ellenzékbe vonuljon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.