Iránnak nem tetszik

Mugabe és Ahmadinezsád elítélte a nyugati szankciókat

A zimbabwei és az iráni elnök élesen elítélte csütörtök este azokat a büntetőintézkedéseket, amelyeket "gyarmatosító államok" vezettek be országaik ellen.

2010.04.23 09:03MTI

Robert Mugabe és Mahmúd Ahmadinezsád a zimbabwei elnöki rezidencián megrendezett díszvacsorán nem fukarkodott a Nyugatot elmarasztaló jelzőkkel. "Sátáni és igazságtalan" szankciókat hoznak, de Irán és Zimbabwe két olyan ország, amely állhatatosan megvédelmezi szuverenitását és békéjét - hangoztatta az iráni államfő.

"Egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk az imperialista és a gyarmatosító országok részéről" - fűzte hozzá.

Mugabe azt fejtegette, hogy Iránt és Zimbabwét egyaránt igazságtalanul lepocskondiázzák és büntetik a nyugati országok. Mugabe egyben biztosította vendégét, hogy Zimbabwe az iráni atomfejlesztések terén Teherán védelmére kell.

A nyugati országok aggodalmai szerint Irán az általa előállított nukleáris energiát nem polgári célokra akarja felhasználni - mint azt állítja -, hanem atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ezért már többször szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, és jelenleg is a büntetőintézkedések újabb súlyosbításának lehetőségét fontolgatja.

Az Európai Unió és a Egyesült Államok továbbra is zárolja a területén elhelyezett zimbabwei javakat, és nem ad beutazási engedélyt az afrikai ország vezetőinek, mert értékelése szerint a nemzeti egységkormány egy évvel ezelőtti megalakulása óta Zimbabwében nem történt lényegi előrelépés a gazdasági és politikai gondok felszámolása terén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.