"A megszállás az megszállás"

Izraelhez hasonlította Iránt egy arab diplomata

Izraeléhez hasonlította Irán viselkedését egy területi vitában az Egyesült Arab emírségek külügyminisztere egy keddi tájékoztatójában.

2010.04.20 18:06MTI

Az Emírségek és Irán egyaránt magának követel a Perzsa-öbölben három apró szigetet, amelyet azonban Irán már 1971-ben elfoglalt, miután távoztak onnan az angol gyarmatosítók. A stratégiailag fontos helyen fekvő Kis- és Nagy Tomb és az Abu Musza gyakorlatilag egyenlő távolságra van a két országtól, és kőolajmezőket is feltételeznek a környéken.

Abdalláh bin Zajid al-Nahajan a Szövetségi Nemzeti Tanácsnak, vagyis az uralkodói tanácsadó testületnek számolt be a területi vita állásáról, s ekkor jelentette ki, hogy "nincs különbség egy arab terület elfoglalása és a Golan-fennsík, Ciszjordánia és Gáza elfoglalása között". "A megszállás az megszállás. Törvénytelen az arabok szempontjából, akárcsak az iszlám szerint és a nemzetközi jog szerint" - tette hozzá.

A miniszter azt állította, hogy Irán megtagadja a szigetlakóktól a segítséget, nem engedi építőanyag odaszállítását és más szolgáltatásokat.

Megrótta Teheránt amiatt is, hogy nem hajlandó tárgyalásos úton megoldani a vitát, és a nemzetközi döntőbíráskodásba sem megy bele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.