Feltétel nélküli tűzszünet

Tűzszünetet jelentett be a szudáni elnök Dárfúrra vonatkozóan

Azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet jelentett be szerdán Kartúmban a szudáni elnök az ország nyugati részén lévő Dárfúr térségére vonatkozóan.

2008.11.12 14:00MTI

Omar Haszan Ahmed el-Besir egyúttal szorgalmazta nyilatkozatában a térségben harcoló milíciák leszerelését.

Bár azt mondta, hogy feltétel nélküli a tűzszünet, annyi feltételt mégis szabott, hogy érvénybe lépéséhez előbb hatékony megfigyelőmechanizmusnak kell létrejönnie. A rendszer által életre hívott, a kormány és a politikai ellenzék képviselőit tömörítő Szudáni Népi Fórum ajánlotta a fegyvernyugvást.

A fegyveres ellenzék csoportjai, köztük a dárfúri lázadók bojkottálták "a békés rendezés kidolgozásával megbízott" fórum munkáját. A szudáni elnök bírálói szerint az egész kezdeményezés nem szolgált egyebet, mint hogy elterelje a figyelmet a dárfúri háborús bűnök vádjáról, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze hozott fel Besir ellen.

Számos nemzetközi szervezet és külföldi kormány azzal vádolja Kartúmot és a kormány hadseregét támogató arab törzsi milíciákat, hogy brutális eszközöket használnak a dárfúri felkelések leverésére. 2003-ban lobbant fel a dárfúri konfliktus lángja.

A térség fekete bőrű lakosságának egyes szervezetei fogtak fegyvert a szudáni népesség 36 százalékát kitevő araboknak kedvező kartúmi kormány ellen, azzal vádolva Szudán vezetőit, hogy elhanyagolják a térséget.

Nemzetközi szervezetek szakértői szerint mintegy 200 ezer ember vesztette életét a dárfúri harcok, a háborúskodásból fakadó éhínség és járványok következtében.

Két fél millióan menekültek el otthonukból. A kartúmi kormány tízezerre teszi a konfliktus halálos áldozatainak számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.