Mi áll a csoportos emberrablás mögött?

Szudáni emberrablók meggyilkolták öt kínai foglyukat

Szudáni emberrablók meggyilkolták öt kínai foglyukat - jelentette hétfőn saját tudósítójára hivatkozva az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A hírt később a szudáni kormány is megerősítette.

2008.10.28 06:57MTI

A kínai bányamunkásokat Szudán középső részén, Kordofan tartományban rabolták el október 19-én négy társukkal együtt. A kartúmi külügyminisztérium szóvivője szerint ketten kisebb sérülések árán megszöktek, ketten még fogságban vannak. Egy év alatt ez volt a harmadik támadás a munkások ellen, akik egy kínai-india-malajziai-szudáni vegyes olajtársaság, a GNPOC alkalmazásában álltak.

Az emberrablások helyszíne, Kordofán tartomány a harcok dúlta Dárfúrral határos. Arab és más törzsek lakják, amelyek elégedetlenek az olajjövedelmekből rájuk eső résszel. A kormány a dárfúri ellenfelét, a Igazság és Egyenlőség Mozgalmat vádolja az emberrablásokkal. Tény, hogy a dárfúri lázadók rossz szemmel nézik Kína szudáni jelenlétét, mert, mint mondják, Peking pénzügyi és katonai segítséget nyújt a kartúmi kormánynak.

Diplomaták szerint azonban valószínűbb, hogy mohó helyi törzsek állnak a csoportos emberrablás mögött. A GNPOC napi mintegy 300 ezer hordó nyersolajat termel ki. Az országban Kína a legnagyobb külföldi befektető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.