Nem kapott üzemanyagot a szír repülő

Ilyen, amikor saját magát szívatja az EU

Négy órát vesztegelt az athéni nemzetközi repülőtéren kedden a svájci békekonferenciára utazó szíriai kormánydelegáció gépe, amelyet a reptéri kiszolgálók nem voltak hajlandóak megtankolni a közel-keleti országgal szembeni európai uniós gazdasági szankciókra hivatkozva.

2014.01.21 18:05MTI

Az esetről először a szíriai állami tévé számolt be, de később a görög légiközlekedési dolgozók szakszervezete és az athéni külügyminisztérium is megerősítette. A Tu-134-es gépen összesen 26 ember utazik, köztük Valíd Moallem külügyminiszter és több diplomata.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint a gép kedden délután - négy órás késéssel - folytathatta útját a szerdán kezdődő, a szíriai polgárháború békés rendezését célzó békekonferencia helyszínére, a svájci Montreux-be. Ugyanakkor az incidens miatt elmaradt egy tervezett találkozó Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a szíriai külügyminiszter között.

A gép megtankolását egy magáncég tagadta meg, azokra az EU-szankciókra hivatkozva, amelyek tiltják a szíriai rezsim tagjaival való üzletelést a közel-keleti országban folyó háborús cselekményekben való felelősségük miatt.

A damaszkuszi diplomaták Svájcba utazásával kapcsolatban már hétfőn is merültek fel kétségek, miután damaszkuszi külügyi források azt állították, hogy a párizsi hatóságok nem adtak engedélyt a szír delegáció gépének a francia légtér használatára. Ezt később a franciak külügyminisztérium cáfolta.

A Genf-2 néven emlegetett, eredetileg tavaly őszre tervezett békekonferencia megrendezését hosszas diplomáciai huzavona kísérte, a legutóbbi bonyodalom hétfőn, Irán meghívásával kapcsolatban tört ki, ami miatt a szíriai ellenzék a tanácskozástól való távolmaradással fenyegetőzött. Diplomaták szerint a helyzet a konferencia meghiúsulásával fenyegetett, de a Teheránnak küldött meghívó visszavonásával az utolsó pillanatban rendeződött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.