A Fehér Házban egyelőre nem erősítették meg a hírt

Obama John Kerryt választotta új külügyminiszterének

John Kerryt, a szenátus külügyi bizottságának elnökét választotta a külügyminisztérium élére Barack Obama a második kormányzási ciklusa idejére.

2012.12.16 09:02MTI

A Fehér Házban egyelőre nem erősítették meg a hírt, de John Kerry demokrata párti szenátort tekintették a legesélyesebb jelöltnek a külügyi tárca élére, miután Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet pénteken bejelentette, hogy nem vállalja a tisztséget.

Az ENSZ-nagykövet szeptember óta politikai támadások célpontjává vált, miután napokkal az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen elkövetett terrortámadás után azt állította, hogy az incidens voltaképpen egy elfajult spontán tiltakozás volt, amelyet egy Floridában forgatott iszlámellenes film provokált ki.

John Kerry indult a 2004-es elnökválasztáson, de alulmaradt George Bush akkor hivatalban lévő elnökkel szemben. Jelenleg a szenátus külügyi bizottságát vezeti. Barack Obama várhatóan már a jövő héten bejelenti, hogy őt jelöli külügyminiszternek, illetve Chuck Hagel volt nebraskai republikánus szenátort védelmi miniszternek.

Mindketten a vietnámi háború veteránjai. Hillary Clinton, jelenlegi külügyminiszter nem vállal tisztséget az új Obama-kormányzatban, de sokak szerint ő lesz a demokrata párt jelöltje a 2016-os elnökválasztáson. Hillary Clinton szombaton elájult, agyrázkódást kapott, és jelenleg szigorú orvosi felügyelet alatt van.

Azt javasolták neki, hogy a jövő héten sokat pihenjen és kerülje a stresszes munkát. Az orvosok szerint az ájulás vélhetően azért következett be, mert szervezete a vírusos gyomorfertőzés miatt kiszáradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.