Gázai hadművelet

Washington a konfliktus fokozatos mérséklésére törekszik

Az amerikai kormány a közel-keleti térség vezetőivel, valamint a válságövezetbe látogató diplomatákkal konzultálva a gázai konfliktus fokozatos csökkentésére törekszik, aminek kiindulópontja a gázai rakétakilövések beszüntetése.

2012.11.19 20:00MTI

"Álláspontunk továbbra is az, hogy a térségbeli országok - különösképpen azok, amelyek befolyással bírnak a Hamászra (elsősorban Egyiptom és Törökország) - vessék latba befolyásukat a konfliktus fokozatos leépítése érdekében" - hangoztatta a kommunikációért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.
   
"Ennek a deeszkalációnak pedig, ismétlem, a Gázából kiinduló rakétatűz beszüntetésével kell elkezdődnie" - tette hozzá Rhodes.
   
Megismételte az amerikai elnök által hangoztatott álláspontot, miszerint Izraelnek jogában áll megvédeni magát. Rámutatott, a legjobb megoldás arra, hogy szavatolják a zsidó állam biztonságát, a békés megoldás és a deeszkaláció, nem pedig az elhúzódó katonai konfliktus.
   
Rhodes szerint a délkelet-ázsiai körúton tartózkodó Barack Obama elnök Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadótól és Hillary Clinton külügyminisztertől folyamatos tájékoztatást kért a gázai konfliktus fejleményeiről.
   
Rhodes szerint az amerikai kormány folyamatos párbeszédet folytat Izraellel, Clinton külügyminiszter pedig az elmúlt két nap során telefonon konzultált a térségbe utazott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, valamint Laurent Fabius francia külügyminiszterrel. Beszélt Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnökkel, miután a politikus elutazott a Gázai övezetből, illetve a katari és a török diplomácia vezetőjével. Clinton és Donilon egyaránt megbeszélést folytatott a tel-avivi és a kairói amerikai nagykövettel.
   
John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak "amennyire csak lehet", szerepet kell játszania "az izraeli-palesztin kérdés megoldásában". McCains azt javasolta, hogy ebben a folyamatban szerepet kell kapnia a felek békítésében gazdag tapasztalatokat szerzett Bill Clinton volt amerikai elnöknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.