Gázai hadművelet

Az ENSZ-főtitkár közvetíteni fog a tűzszünet érdekében

Kairóba érkezett hétfő este Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és bejelentették, hogy az izraeli kormányfővel, illetve a palesztin elnökkel is tárgyalni fog a gázai összecsapások beszüntetéséről, amelyeknek palesztin részről már több mint száz halálos áldozata van.

2012.11.19 21:00MTI

A főtitkár és Benjámin Netanjahu, illetve Mahmúd Abbász találkozójának időpontját nem közölték. Ban Ki Mun támogatni szeretné "a jelentős és nagyon fontos" erőfeszítéseket a tűzszünet elrendelése érdekében - közölte az irodája.
   
A kölcsönös csapások a világszervezet vezetőjének érkezése közben sem szüneteltek, s az esti orvosi összesítés szerint hétfőn 23-an haltak meg, ami azt jelenti, hogy a bombázások kezdete óta száz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma a palesztin oldalon. Izraelben hárman haltak meg eddig.
   
A Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális szervezet vezetője, Háled Mesaal egy kairói sajtótájékoztatón azt állította, hogy Izrael tűzszünetet kért. "Izrael tűzszünetet kért, mi nem" - jelentette ki, és azt hangsúlyozta, hogy szervezete nem fogad el semmiféle izraeli előfeltételt. Állítását Jeruzsálemben azonnal cáfolták.
   
"Annak kell lefékeznie a háborút, aki elkezdte, s a békének a mi feltételeinkkel kell eljönnie" - mondta Mesaal arra utalva, hogy a Hamász szerint Izrael kezdte az ellenségeskedések kiújulását.
   
Mesaal szerint az izraeli (légi) offenzíva kudarcot vallott, és egy szárazföldi hadművelet "halálos" lenne Izrael számára.
   
Hétfőn az izraeli légicsapások megölték az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet egyik katonai parancsnokát is. Az illető a katonai szárny, az al-Kudsz Brigádok élén álló más vezetőkkel együtt egy tévécsatornáknak székhelyet adó épületben volt az izraeli hadsereg szerint. A Gázai övezet lakói arra panaszkodnak, hogy sehová sem lehet elbújni az izraeli légierő elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.