ENSZ Közgyűlése

Iráni reakció Netanjahu beszédére: megtorlunk minden támadást

Kellő erővel megtorolja Irán, ha katonai támadás éri, reagált Teherán az izraeli miniszterelnök ENSZ-beli felszólalására csütörtök este.

2012.09.28 07:30MTI

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a közgyűlés ülésszakán felszólalva kijelentette: Iránnak jövő nyárig elegendő dúsított uránja lesz atomfegyver előállításához. Az egyetlen mód, hogy a nemzetközi közösség megakadályozza az iráni atomfegyver legyártását, ha egy "egyértelmű vörös vonal meghúzásával" megállítja az iráni atomprogramot.

"A Iráni Iszlám Köztársaság elég erős ahhoz, hogy megvédje magát, és fenntartja magának a jogot arra, hogy kellő erővel megtoroljon minden ellene irányuló támadást" - jelentette ki közleményében Esak el-Habíb, az iráni ENSZ-küldöttség helyettes vezetője. A küldöttség - váratlanul - csütörtök estére szót kért a ülésszakon, és az iráni felszólalás címe "válasz az izraeli miniszterelnök vádjaira" volt.

"Az ENSZ közelmúltbeli történelme során már másodszor fordult elő, hogy egy kitalált és alaptalan ábrát használnak egy olyan fenyegetés igazolására, amely egy ENSZ-alapító ország ellen irányul" - jelentette ki el-Habíb.

Ki nem mondva azokra a "bizonyítékokra" utalt, amelyeket Colin Powell volt amerikai külügyminiszter 2003-ban vitt a Biztonsági Tanács elé, azt állítván, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak, és amelyek alapján az Egyesült Államok a következő hónapban megszállta Irakot.

"Az lehetetlen, hogy országokat ilyen abszurd eszközökkel meg lehessen bélyegezni" - fakadt ki az iráni képviselő. Azzal vádolta meg Izraelt - amelyről széles körben sejtik a világon, hogy atomhatalom -, hogy "el akarja terelni az ENSZ-tagországok figyelmét a saját titkos atomprogramja okozta veszélyről, az egyetlen olyan veszélyről, amely fenyegeti a közel-keleti békét és biztonságot". Ismét elmondta hazája azon álláspontját, hogy az iráni atomprogram "kizárólag békés célú, és teljes összhangban van az ország nemzetközi kötelezettségeivel".

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtök este találkozott Netanjahuval, és megerősítették, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek határozott szándéka megakadályozni Iránt atombomba legyártásában. "Megállapodtak, hogy folytatják szoros együttműködésüket és konzultációikat e cél elérése érdekében" - közölte egy magas rangú amerikai tisztségviselő. Clinton és Netanjahu találkozója 75 percig tartott az ENSZ székhelyén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.