Kairóban többen követelik

Egyiptom: nincs szükség a békeszerződés módosítására

Nincs szükség jelenleg az egyiptomi-izraeli békeszerződés módosítására.

2012.09.26 19:47MTI

Kairóban többen is követelik az 1979-ben kötött békeszerződés megváltoztatását, annak érdekében, hogy Egyiptom növelhesse katonai jelenlétét a Sínai-félszigeten, és szembe szállhasson az ottani radikális iszlamistákkal. Jasszer Ali szóvivő, akinek New York-i nyilatkozatát a MENA állami hírügynökség ismertette, kijelentette, hogy országának jelenleg elegendő katonája van Sínai-félszigeten ahhoz, hogy helyreállítsa a biztonságot a térségben.
 
Egyiptom átfogó hadműveletet kezdett az iszlamista fegyveresekkel szemben a félszigeten azután, hogy augusztusban egy izraeli célpont ellen irányuló támadás során az iszlamisták 16 egyiptomi katonát megöltek, a békeidők legsúlyosabb veszteségét okozva a hadseregnek. Ali most úgy fogalmazott, hogy a hadműveletet, amelyet "semmi sem akadályoz", addig folyatják, amíg az sikerre nem vezet. 

Szavai válaszként értelmezhetőek Mohamed Murszi elnök egyik tanácsadójának, Mohammed Szeif el-Daulának nemrég közölt kijelentésére, miszerint hamarosan javaslatot terjeszt az elnök elé az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés módosítására. Az egyiptomiak közül sokan a nemzeti szuverenitás megsértésének tekintik, hogy a szerződés korlátozza a Sínai-félszigetre telepíthető egyiptomi csapatokat. 

Többek között a Muzulmán Testvériség is, amelyhez megválasztásáig Mohamed Murszi elnök is tartozott, a szerződés felülvizsgálatára szólított fel. Jóllehet Izrael engedélyezte Egyiptomnak az átmeneti csapaterősítést a Sinai-félszigeten a biztonság helyreállítása érdekében, hallani sem akar arról, hogy formális változtatásokat hajtsanak végre a szerződésen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.