Átsöpört Haitin

Az Isaac trópusi vihar Kuba és Florida felé tart

A Dominikai Köztársaság után átsöpört szombaton Haitin az Isaac nevű trópusi vihar, amely hurrikánná erősödhet, mire eléri Floridát.

2012.08.26 00:29MTI

Az özönvízszerű esőkkel és heves széllökésekkel kísért vihar következtében Amerika legszegényebb országában egy nő és két kislány vesztette életét összeomlott házak alatt. Bár jelentős károkról nem érkezett jelentés - kisebb áradások, illetve áramkimaradások voltak - a 2010-es földrengésben hajléktalanná vált emberek ezreit befogadó sátortáborokat kellett kiüríteni elővigyázatosságból.

Előzőleg a Hispaniola szigetének másik felét elfoglaló Dominikai Köztársaságban pusztított a vihar, amely különösen a déli partvidéket tépázta meg. Villany- és telefonpóznákat csavart ki a szél, tucatnyi várost elvágtak a külvilágtól az áradások, a főváros, Santo Domingo legalább felében megszűnt az áramszolgáltatás.

Helyi idő szerint szombat délben a vihar központja már mindössze 65 kilométerre volt a Kuba déli részén fekvő Guantánamói-öböltől. A szigetország keleti részén már esik az eső, a szél felkorbácsolta a tenger hullámait, s a hatóságok 11 tartományra adtak ki riasztást. Baracoa városban a hullámok már át-átcsapnak a védőgátakon és elöntötték a tengerparti utcákat.

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) közölte, hogy az Isaac várhatóan vasárnap erősödik hurrikánná, amikor Florida déli partjaihoz ér. A jelenleg óránként 95 kilométeres sebességgel fújó szelek - amelyeket időnként még hevesebb széllökések kísérnek - Kuba partjainál tovább erősödnek, s Floridába már 160 kilométeres sebességgel érkezik meg.

A floridai Tampában hétfőn kezdődik az amerikai Republikánus Párt elnökjelölő konvenciója. A párt vezetőinek tájékoztatása szerint egyelőre nem tervezik, hogy változtassanak a menetrenden az Isaac miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.